veszélyt rejthetnek

2019.12.09. 17:00

Vajon az 56 vizsgált típusból hány világító dísz biztonságos?

Az elmúlt hónapok ellenőrzései során közel 150 ezer nem biztonságos világító díszt vontak ki a forgalomból vagy semmisítettek meg a vámhatáron, tájékoztatta lapunkat az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

ZH

A fényfüzér otthonunk ünnepi dísze, de veszélyes is lehet

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Varga Lívia

Az ITM a családok nyugodt ünnepi készülődése érdekében rendelte el az országos fogyasztóvédelmi vizsgálatot. Az ellenőrzés a kereskedelmi forgalomban kapható s a vámhatáron beérkező termékekre is kiterjedt. Az ITM labora­tóriumában elvégzett vizsgálatokon november végéig 26 különböző fajtájú villamossági termék közül 21 típus bukott meg. A tárca kezdeményezésére a NAV-val együttműködésben harmincféle vám­kezelni kért dísz­világítási termékből 28, termékbiztonsági követelményeknek nem megfelelő típust állítottak meg már a határon.

A fényfüzér otthonunk ünnepi dísze, de veszélyes is lehet
Fotó: Varga Lívia / Zalai Hírlap

– A hatóság levetette az üzletek polcairól a vizsgálaton megbukott termékeket, mert azok áramütést vagy lakástüzet is okozhatnak – tájékoztatott Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár. – Az országhatáron megállított fényfüzéreket pedig megsemmisítették, így azok már nem kerülhettek a boltokba. Az ellenőrzött típusokból csak minden nyolcadik bizonyult megfelelőnek.

A laborvizsgálaton megbukott karácsonyi világító dekorációs termékek legjellemzőbb hibája a vezetékek cérnavékonysága, nem megfelelő szigetelése, a csatlakozódugó elégtelen mérete volt. A legtöbbször a vezetékeket nem tehermentesítették húzás és csavarás ellen, így a termékek áramütést okozhatnak. Visszatérő hiba, hogy a hálózati vezeték hossza nem érte el az előírt másfél métert, s előfordult, hogy a beltéri fényfüzért kültérre ajánlották. A súlyos veszélyt jelentő füzéreket a kereskedő köteles a vásárlóktól visszahívni. A fényfüzérek ellen­őrzése folytatódik.

Fényfüzért szaküzletben érdemes vásárolni, ahol működéséről szakszerű tájékoztatást adnak. A piacokon, alkalmi árusoknál felbukkanó, jelölés nélküli, bizonytalan eredetű, rossz minőségű eszközöket cél­szerű elkerülni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!