A klímavédelem tervei

2019.12.11. 07:00

Tíz évre meghatározzák az energiatakarékos felújítás ütemét Zalaegerszegen

A város 2020-ra klímastratégiát dolgoz ki, melyben tíz évre meghatározzák az intézményrendszer energiatakarékos felújításának ütemét, áll a kedden megismert nyilatkozatban, melyet Balaicz Zoltán látott el kézjegyével.

Arany Horváth Zsuzsa

A klímavédelem városi feladatait rögzítő nyilatkozatot Balaicz Zoltán polgármester írta alá vezetőtársai és a környezetvédelemben érintett cégek vezetői társaságában

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor

A város csatlakozott a Nemzetközi klímavédelmi Under2 Koalícióhoz, amely vállalta, hogy 2050-re 80 százalékkal csökken a szén-dioxid-kibocsátás az 1990-es szinthez képest. Az alternatív energiahordozók használata érdekében az északi ipari parkban már létrejött a napelempark, melyet tovább bővítenek, forrásokat keresnek a szennyvízkezelési technológiák fejlesztésére, bővítik a búslakpusztai hulladéklerakót. Az Elena program keretében közel 10 milliárd forint várható a károsanyag-kibocsátás csökkentésének programjához.

A klímavédelem városi feladatait rögzítő nyilatkozatot Balaicz Zoltán polgármester írta alá vezetőtársai és a környezetvédelemben érintett cégek vezetői társaságában Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Az önkormányzati intézmények napelemeket kapnak, s az energetikai korszerűsítés után csökken az energiafelhasználás. A nyilatkozat rögzíti az elektromos meghajtású autók beszerzését, és az elavult buszpark megújítását. A közlekedés zöldítését szolgálja a 25 kilométernyi kerékpárút, amelyből 6,5 kilométer már megépült.

Kedd reggel három juharfát ültettek a Platán sor 12. szám elé
Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Gecse Péter és Bali Zoltán alpolgármester szólt a cselekvési terv kidolgozásáról, a hivatal szakosztálya nevében Takácsné Czukker Szilvia részletezte a terveket.

Hamarosan bővül a város napelemparkja
Fotó: Shutterstock

A komfortos, zöld és tiszta város felelősei, a vízkezelő, a városgazdálkodás, a hulladékkezelő, a városi közszolgáltató nevében Arnhoffer András vezérigazgató, Horváth István, Bauer Arnold és Horváth Márton ügyvezető jelezte csatlakozását a fenti célokat szolgáló civil szervezethez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!