Gondoskodó létszámleépítés

2019.12.19. 07:00

Bezárja üzemét az Eckerle: az autóipar recessziója elérte a zalai beszállítót is

Csoportos létszámleépítést készít elő az Eckerle Automotive Zala Kft. megyeszékhelyi üzemében.

Hajdu Péter

A 2020 elejére tervezett leépítést információnk szerint már bejelentették a munkaügyi hatóságnál. A leépítés tervét tegnapi érdeklődésünkre megerősítette Vásárhelyi László, a cég egyik helyi vezetője. – Jelenleg 225 dolgozónk van, egy részük inaktív, például táppénzen vagy terhes állományban – mondta el. – A változásokban mindenki érintett lesz, de az ütemezés még folyamatban van. Ami konkrétan megtörtént, az annyi, hogy kiküldtük a dolgozóknak azt az előértesítést, amiben bejelentette a vállalat, hogy az ütemezésnek megfelelően meg fog szűnni a munkaviszonyuk. Hozzátette: keresik a lehetőségeket munkatársaik elhelyezkedésére, de nem az Eckerle égisze alatt. A megbízható munkaadó cím kétszeres birtokosaként is gondoskodó létszámleépítést akarnak végrehajtani.

A cég termékei között többnyire elektromos alkatrészek szerepelnek – elektromotorok moduljai, szénkeferendszerek tervezése és gyártása, műanyag alkatrészek előállítása. A várható leépítés oka pedig a gépjárműipart érintő nemzetközi visszaesés.

– Az autóiparban jelenleg recesszió tapasztalható – folytatta Vásárhelyi László. – Látszik, hogy az elektromosautógyártás nem futott még fel, a benzines és dízelmotorokkal kapcsolatban viszont megindult egy hisztéria, és ez mind azt hozza magával, hogy az autógyártók óvatosabbak. Próbálják kitapogatni a piac igényeit, hogy merre mozduljanak. Ennek kapcsán a mi cégünknél is megkezdődött a termelés átstrukturálása, optimalizálása. Most az a célunk, hogy a dolgozóink számára annyira fájdalommentessé tegyük ezt a folyamatot, amennyire lehet. A felmondások után január 10-re ide, az üzembe szerveztünk egy work­shopot, amire kijönnek a munkaügyi központtól, és felveszik a dolgozók adatait, s megteszik mindazt, ami segíti őket a továbblépésben.

A vezető kérdésünkre megerősítette, hogy a cégnél megkezdődött a termelőeszközök leszerelése és más telephelyre szállítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!