Murafölde édes kincse

2019.10.30. 09:00

„Szedd magad” akció keretében szüretelték a datolyaszilvát Becsehelyen

Murafölde egyik édes kincsét, a datolyaszilvát szüretelték szombaton a Gerecse-hegyen. A „Szedd magad” akció keretében az ország minden pontjáról érkeztek, hogy hozzájussanak a finom gyümölcshöz.

Benedek Bálint

Magó Ágnes, Fekecs Tibor és Fekecs Ádám Tiszakécskéről utazott Becsehelyre, hogy datolyaszilvát szüreteljen Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

Az időjárás kedvezett a szüretnek, ottjártunkkor szinte lépni se lehetett, annyian szedték a finom gyümölcsöt. A Harcz Endre és testvére, Harcz Balázs birtokán sorakozó több száz fa ágait szinte a földig húzta a datolyaszilva.

– Idén kevesebb a termés, mert az első drasztikusabb metszés gyümölcskieséssel jár, méretük azonban jóval nagyobb, mint korábban – mondta Harcz Endre. – Mértünk 44 dekás példányt is, ami majdnem duplája a boltokban kaphatónak.

Tavaly 260 fával bővítették ültetvényüket, s idén tavasszal további 400 darabot ültettek, így már közel ezer fán érlelődik a különleges gyümölcs. Jelenleg hobbiból, őstermelőként foglalkoznak a termesztéssel, de a jövőben ebből szeretnének megélni.

– A termésnövekedés a következő években azt eredményezheti, hogy ilyen akció keretében már nem lehet mindent értékesíteni – mondta Harcz Balázs. – Bár még távlati terv, de szeretnénk a kereskedelmi áruházláncokba bejuttatni a zalai gyümölcsöt. A feldolgozásán is gondolkozunk, finom lekvár készíthető belőle, s az aszalványa is kitűnő minőségű.

Magó Ágnes, Fekecs Tibor és Fekecs Ádám Tiszakécskéről utazott Becsehelyre, hogy datolyaszilvát szüreteljen Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

Cseresnyés Péter államtitkár is rendszeresen meglátogatja az ültetvényt, s kifejezetten örült, hogy a fiatal gazdálkodók látnak potenciált a fejlesztésben.

– A datolyaszilva, a magyar kivi és a füge még kuriózumnak számít, de már tudjuk, hogy mindegyik megterem a zalai földben, és sokkal ízletesebbek, mint a külföldi társaik – fogalmazott az államtitkár. – Murafölde stratégiájának egyik célja, hogy az elhagyott zártkerti ingatlanokat újrahasznosítsák azok, akik ebben lehetőséget látnak. Van egy befektető, aki éppen ilyen területen szeretne datolyaszilva és füge termesztésébe fogni, ám ehhez összefogásra, együttgondolkodásra van szükség.

Fekecs Tibor a párjával, Magó Ágnessel és nyolcéves fiá­val, Fekecs Ádámmal Tiszakécskéről érkezett.

– Másodikos gimnazistaként láttam egy filmet, ami Új-Zélandon játszódott – indított kissé messziről Fekecs Tibor. – Annyira megtetszett az ország, hogy harminc évvel később három hónapot töltöttem a távoli országban. Ott kedveltem meg a kivit, annak is az úgynevezett „gold” fajtáját. Kutattam Magyarországon, hol találhatok épp olyan finomat, így jutottam el a Harcz testvérekhez. Kiderült, hogy a datolyaszilva szintén csodás zamatú, ráadásul most még olyan kemény, hogy márciusig könnyedén eltartható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!