A készpénzforgalomban legkorábban jövőre jelenik meg

2019.10.17. 07:00

Korszerűbb alapanyagból készül az új százforintos érme

Korszerűbb fém­ötvözetre cseréli a 100 forintos érmék alapanyagát a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A jelenleg használt 100 forintosok azonban továbbra is forgalomban maradnak.

ZH

A jelenleg használt 100 forintos érmékkel továbbra is zavartalanul fizethetünk Fotó: VL

Az érme külső megjelenése és legfontosabb paraméterei (például az átmérője, vastagsága) változatlanok maradnak, ám az alapanyag acél helyett réz-nikkel-cink ötvözetre változik. A jelenleg használt 100 forintos érmékkel az új megjelenését követően is zavartalanul fizethetünk, hívja fel a figyelmet közleményében a jegybank.

A korszerűbb alapanyag alkalmazása az érmeelfogadó automaták stabilabb működése, valamint az ellátásbiztonság szempontjából is kedvezőbb helyzetet teremt. A 100 forintosok eddig használt, bevonattal ellátott acél alapanyaga már 20 esztendeje forgalomban van, és az érmegyártás terén napjainkban már csak elvétve alkalmazzák, emeli ki a Magyar Nemzeti Bank tájékoztatója.

Az új alapanyagú 100 forintos forgalomban való megjelenése – a bankjegyeknél már megszokott módon – két lépcsőben történik, elsőként 2019. október 1-jén törvényes fizetőeszközzé vált.

A jelenleg használt 100 forintos érmékkel továbbra is zavartalanul fizethetünk Fotó: VL

A kibocsátási rendelet kihirdetését követően a jegybank féléves felkészülési időt és technológiai támogatást biztosít a készpénzellátási lánc szereplőinek, így különösen az automaták üzemeltetőinek, hogy felkészítsék berendezéseiket az új alapanyagú érmék elfogadására.

A készpénzforgalomban majd csak ezt követően, legkorábban 2020 májusában találkozhatunk a korszerűbb 100 forintosokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!