Túlteljesíthetőnek tűnik a tervezett értékesítési volumen

2019.09.10. 17:00

Körkép: Ötödével több új autót helyeztek üzembe

Augusztusban 15 618 új személygépkocsit helyeztek üzembe az országban, 21 százalékkal többet, mint a tavalyi hasonló időszakban, közölte kimutatásában a Magyar Gépjármű­importőrök Egyesülete.

Hajdu Péter

Idén 160 ezer forgalomba helyezést tart valószínűnek az MGE

Fotó: Shutterstock

Az év első nyolc hónapját tekintve pedig 105 451 új autó forgalomba helyezését regisztrálták, és e hosszabb időszak alatt is 10 százalékkal haladta meg a forgalomba helyezés a tavalyi hasonló időszakét. Az augusztusi, forgalomból történő kivonásokat leszámítva 11 409-cel nőtt a hazai piac, tájékoztatott a gépjárműimportőrök egyesülete.

Az adatok értékelésében Erdélyi Péter ügyvezető elnök hozzáfűzte, hogy az első félévi értékesítési számok nagyon közel vannak időarányosan a növekedési várakozásokhoz, így az év végére várt értékesítési volumen reálisnak, sőt inkább túlteljesíthetőnek látszik. A szakember elmondta, az említett számok nem feltétlenül azt jelentik, hogy ennyivel több új autó fut már az utakon. A bővülésbe az is beleszámít, amikor az egyes márkák forgalmazói már eladás előtt forgalomba helyezik a készletükben található járműveket. Az előrejelzése szerint idén 160 ezer forgalomba helyezést tart valószínűnek az MGE.

Idén 160 ezer forgalomba helyezést tart valószínűnek az MGE
Fotó: Shutterstock

A személygépkocsikon belül kitért a tisztán elektromos gépkocsikra is, ezek forgalomba helyezése kis mennyiség – augusztusban 124-ről volt szó – mellett növekszik. A felvevőpiac egyelőre korlátozott, és alatta van az év eleji várakozásoknak. Ugyan a töltőhálózat lassan fejlődik, és sok esetben az otthoni és munkahelyi töltés is megoldott, de a tisztán elektromos autók beszerzési ára nagyon magas. A plug-in hibrid (konnektoros) autók – ezekből 67-et helyeztek forgalomba augusztusban – visszaszorulóban vannak a hibridekkel és a tisztán elektromosokkal szemben.

Az augusztusi növekedéshez hozzájárult a kormány nagycsaládosokat támogató programja is, a hónap végéig mintegy tízezer igénylés érkezett, ami meghaladja a várakozásokat.

Az úgynevezett kishaszonjárművekből 2653-at helyeztek üzembe a hetedik hónapban, ami piaci növekedést mutatott ugyan, de időarányosan némileg elmarad az előrejelzéstől. Ebből a kategóriából 2019-re 30 ezres forgalomba helyezést vetítettek előre. Az MGE elnöke közölte, továbbra is szükségesnek tartják és szorgalmazzák a vegyes használatú kishaszonjármű kategória fel­élesztését. Ez a kategória nagymértékben támogatná a kis- és középvállalatokat, ami a kormányzat deklarált célja is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!