Kevesebb termett, és drágábban adják a gyümölcsöt, mint tavaly

2019.08.07. 07:00

Akár szeptember közepéig kitarthat a magyar dinnye

Tulajdonképpen már az év nagy részében kapható dinnye az áruházláncokban, és tavasszal a piacon is megjelenik nagyobb mennyiségben, de csak a spanyol termés, ami hónapokkal megelőzi a magyart. Most már azonban hetek óta a magyar termésű görögdinnye uralja a piacot, minden dinnyerajongó ezt várta.

Hajdu Péter

Wimmer Tünde (sárga pólóban) a zalaegerszegi vásárcsarnokban vásárolt dinnyét. Szerinte csak az számít, hogy minél édesebb legyen Fotó: Katona Tibor

A zalaegerszegi vásárcsarnokban tegnap 195–198 forintért adták a görögdinnye kilóját, a sárga bélű görögdinnyét 359-ért, a sárgadinnyét pedig az egyik standon 499-ért, a másikon 498 forintért.

– Nálunk vannak az unokáink, nagyon szeretik a görögdinnyét. Kockára vágjuk, egy dobozba beletesszük, lehűtjük, így megyünk az AquaCitybe ebéd után – mondta Gerencsér Miklós, aki éppen egy kettévágott, vérvörös húsút vásárolt a zöldséges standnál.

Két hölgy is a dinnyét szemlélte, ami a színét tekintve egészen biztos, hogy mézédes.

Wimmer Tünde (sárga pólóban) a zalaegerszegi vásárcsarnokban vásárolt dinnyét. Szerinte csak az számít, hogy minél édesebb legyen Fotó: Katona Tibor

– A sima hagyományos görögdinnyét szeretjük, én nem válogatok aszerint, hogy kevésbé magos vagy magos, csak az íze számít, minél édesebb legyen. Még elég magas az ára, de azt hiszem, idén minden gyümölcs jelentősen megdrágult – mondta vásárlás közben Wimmer Tünde.

– Körülbelül három hete kapható a magyar termésű görögdinnye, és már jó két hete benne vagyunk a dinnyeszezon közepében. Mi a budapesti nagybani piacról szállítjuk a csarnokba. Idén keresleti piac alakult ki belföldön és az exportpiacokon is. Idén a termelők számára is megfelelőek az árak, ha 100 forintnál többet kapnak érte, akkor pénzüknél vannak. Az a fontos, hogy sokáig tartó meleg legyen, a dinnye iránti kereslet ugyanis elsősorban az időjáráson múlik – mondta érdeklődésünkre Horváth Péter, a csarnokban is értékesítő Horváth Gazda Kft. ügyvezetője.

Egy hónapja magasabbra becsülték a hazai dinnyetermést, ami azonban változott, csökkent. Az idei termésről Ledó Ferenctől, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnökétől érdeklődtünk.

– Magyarországon idén egy kicsivel kevesebb területen ültettek dinnyét a termelők, mint tavaly, 4600-4700 hektár az idei termőterület. Hazánkban két nagy termőtája van a dinnyének, az egyik, ahol korábban érik, a Békés megyei, és egyre jobban jön fel a szabolcsi tájkörzet, ahol később ültetik a dinnyét. De terem még Baranyában, Tolna megyében, illetve ismert a hevesi dinnye is. Idén két-három hetet csúsztak az első szedések, mivel az április és a május hűvösebb volt, mint tavaly. Ezért a hazai termés számára a főszezon július 6. után indult meg. Miután Szabolcs megye is belépett a piacra, várhatóan szeptember 10–15-ig lehet majd kapni a jó minőségű magyar dinnyét – mondta a szakmai szervezet elnöke.

Ledó Ferenc hozzátette, hogy a korábbi 200 ezer tonnás termésbecslés helyett idén némileg kevesebb, mintegy 170-180 ezer tonna lesz a hazai termés a korábbi hűvösebb, csapadékosabb idő, valamint a békési jégverések miatt. Mint megjegyezte, kereslet szempontjából a dinnye olyan, mint a sör. Ha meleg nyár, kánikula van, akkor fogy, de esős időben bizony a töredékére esik vissza a vásárlás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!