Aratás

2019.07.03. 11:30

Együtt érnek a kalászosok Zala megyében

A múlt héten Zala megyében is megkezdődtek az aratási munkák. A sorban először az őszi árpát vágják le a kombájnok, majd a repce és utána a búza következik, szinte megállás nélkül.

Hajdu Péter

Jó minőségű az idei árpa, a termést szárítás nélkül tárolják a Zalacereáliánál Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

A májusi becsléskor még mindenki azt hitte, hogy idén legalább tíz napot vagy akár két hetet is csúszhat a kalászos gabonák aratása a rengeteg eső és a tavasz eleji hűvös idő miatt. Nem így történt, az időjárás behozta az érésben a lemaradást, Zala megyében már a vége felé tart az őszi árpa aratása.

– Egy-két nap és elfogy az őszi árpa, s már indítani is kell a repce aratását. Nagyon szép eredmények várhatók az árpából, sokfelé 7 tonnás, sőt hektáronkénti 8 tonnás átlagtermések is születtek, a szomszédunkban 150-160 hektáros területről 8 tonnás átlagtermésű árpát takarítottak be a termelők. A mennyiség idén az átlagos éveknél egyértelműen jobb, a minőség pedig átlagosnak mondható – közölte érdeklődésünkre Balogh Rudolf, a Baki Agrocentrum vezetője.

Jó minőségű az idei árpa, a termést szárítás nélkül tárolják a Zalacereáliánál Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

A szakember elmondta még, hogy már ezen a héten megkezdődik a repce aratása, és érdekességként hozzátette, hogy vannak olyan korai és középérésű búzafajták, amelyek ugyancsak egy-két napon belül arathatók, tehát idén valószínűleg belecsúszik a repce aratásába a búza érése.

A napokban néhány kisebb gazdálkodótól már beszállították a learatott őszi árpát a Zalacereália Kft.-hez, ahol a takarmánygyártásban használják fel a termést.

– Féltünk attól, hogy csúszni fog az aratás, mert nagyon sok volt az eső májusban. Akkor még arra számítottunk, hogy körülbelül kéthetes késéssel kezdődhet meg a munka. Ezzel szemben jelentéktelen, három-négynapos késéssel indult az idei aratás. Idén jobbak a hektolitersúlyok a tavalyinál. Tavaly az árpa hektolitertömege alatta maradt a hektoliterenként elfogadható 63 kilogrammnak, most azonban az aratás első adatai szerint ennél magasabb. Az árpa a takarmánygyártáshoz kell. Mi viszonylag keveset, körülbelül 500 tonnát vásárolunk fel az őszi árpából, csak annyi kell, amennyi a sertés- és a nyúltáp előállításához szükséges. Ránézésre szép az árpaszem, és a korábbi félelmekkel szemben tiszta, nincs benne gombafertőzés. Attól is tartottunk, hogy magas lesz a nedvességtartalom. 14 százalékos víztartalom felett szárítani kellene a gabonát, ezzel szemben 11,5 százalékos nedvességtartalommal hoztak be árpát, ami tökéletes, nem kell beindítani a szárítóberendezést – mondta Király László, a Zalacereália Kft. ügyvezető igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!