Iparűzési adó: 4 milliárd felett

2019.03.12. 07:00

Kétszázharminc millió forint adóhátralékot hajtott be végrehajtással Zalaegerszeg hivatala

A polgármesteri hivatal tavaly közel 230 millió forint adóhátralékot hajtott be végrehajtással. Ez is kiderült a hivatal működéséről szóló beszámolóból.

Szabó Judit

A város egyik legfontosabb bevétele a helyi iparűzési adó, tavaly több mint 4,1 milliárd forintos bevétellel. Az elmúlt évben 2017-re vonatkozóan közel 8300 adózó nyújtott be bevallást, ebből több mint ezer záró bevallás volt. Az iparűzési adóval kapcsolatos szabályok megsértése miatt 434 esetben több mint 30 millió forint bírságot szabtak ki. Építményadóból közel 1 milliárd forint folyt be tavaly – 2145 adózótól, körülbelül kétszer ennyi ingatlan után.

A városban tovább nőtt a gépjárművek száma – derült ki az önkormányzati adóosztály beszámolójából. Míg 2017-ben 28 800 jármű után adóztak a helyi üzembentartók, addig tavaly több mint 30 100 után. Az adóbevétel 665 millió forint volt. Tartozások miatt 85 gépjármű forgalomból való kivonását kezdeményezték. Az idegenforgalmi adó, mely 22 millió forinttal gyarapította a költségvetést, 60 főt érintett, de nem mindegyik szálláshely bonyolított le tényleges vendégforgalmat. A szolgáltatók közül hatan befejezték tevékenységüket, tízen pedig új adózóként jelentek meg. Talajterhelési díjat 134-en fizettek, több mint 6 millió forintot.

A kommunális adó 39 milliós bevételt eredményezett mintegy ezer adóalanytól. Desztilláló berendezést tízen jelentettek be Zalaegerszegen. A NAV tájékoztatása szerint 90 főnek közel ezer párlatadójegyet adtak ki. Az adózók tavaly 171 részletfizetési kérelmet nyújtottak be a polgármesteri hivatalnak, hogy a tartozásukat – amely együttvéve meghaladta a 170 millió forintot – ne egyben kelljen kifizetniük.

A kérelmek döntő többségét részben vagy egészben pozitívan bírálták el. Gazdasági társaságokkal szemben 126 esetben jelentett be hitelezői igényt az önkormányzat a hátralékok miatt, s 41 adózó ingatlanára jegyeztetett be végrehajtási jogot. Az ingatlan-végrehajtások száma nőtt, mert 2018-tól nem lakóingatlan esetén 500 ezer forint alatti tartozásnál is élni lehet ezzel a lehetőséggel. A végrehajtások során tavaly közel 230 millió forintot szedett be az önkormányzat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!