Döntött az önkormányzat

2018.11.30. 17:30

Megváltozik az iparűzési adóról szóló rendelet Nagykanizsán

Az építményadó emeléséről és az iparűzési adó esetében a kedvezmények szűkítéséről döntött csütörtöki ülésén a város önkormányzata.

Pásztor András

Jövőre a nagykanizsai ipari parkban lévő üzemcsarnokok után is magasabb építményadót kell fizetni a közgyűlés tegnapi döntése értelmében Fotó: Szakony Attila

Fotó: Szakony Attila

Bár az ellenzéki képviselők több kifogást emeltek a tervezett intézkedések ellen, a kamara pedig kisebb mértékű emelést tartott volna elfogadhatónak, a testületi többség végül jóváhagyta az építményadó emelésére vonatkozó előterjesztést. E szerint 2019-től az üzleti célú építmények esetében négyzetméterenként 300 forinttal nő az adómérték. A külterületi építmények és a garázsok esetében ugyanakkor változatlan marad az adó, azaz a magánszemélyek adóterhei nem növekednek.

Az előzetes számítások szerint ezzel mintegy 265 millió forint többletbevételhez jut az önkormányzat. Mint elhangzott: az adóemelést az indokolta, hogy az elmúlt 7 évben nem történt változás e téren, s a kismértékű emelés nem okoz komoly gondot a vállalkozásoknak.

Jövőre a nagykanizsai ipari parkban lévő üzemcsarnokok után is magasabb építményadót kell fizetni a közgyűlés csütörtöki döntése értelmében Fotó: Szakony Attila

Az építményadó emelése kapcsán Dénes Sándor polgármester elmondta: az így keletkezett többletbevételt azoknak a beruházásoknak, fejlesztéseknek a forráspótlására használják majd fel, amelyekre a támogatást ugyan megkapta az önkormányzat, ám – az építőipari árak drasztikus emelkedése miatt – mégsem elégségesek. A képviselő-testület ezt követően az iparűzési adó megfizetése alóli mentességet is szűkítette.

Eddig ugyanis az önkormányzat mentességet biztosított azoknak a vállalkozóknak, akiknek az adóalapja nem haladta meg a 2,5 millió forintot. A mentességi határt az önkormányzat 2019-től 2 millió forintra csökkentette, így elsősorban a kata hatálya alá tartozó adózók mentessége szűnik meg. A becslések szerint a döntéssel Nagykanizsa városa 64,5 millió forint adónövekményt realizálhat. A közgyűlés a polgármesteri hivatalban dolgozó köztisztviselők illetményalapjáról is döntött. Ennek értelmében a tavalyi évben 46 ezer forintra emelt illetményalap jövőre sem változik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!