megoldásokat keresnek

2018.11.28. 07:00

A miniszterelnökhöz fordultak segítségért a letenyei strandfürdő ügyében

Bármennyire is szerette volna a képviselő-testület, idén nem nyithatott ki a határ menti város strandfürdője. Hogy jövőre ne így legyen, a városvezetés keresi a lehetséges megoldásokat – még a miniszterelnökhöz is fordultak segítségért.

Horváth-Balogh Attila

A fürdővel egységet képez a kemping, idén ez is zárva maradt. Farkas Szilárd, Letenye polgármestere azt mondta: nagy erőkkel dolgoznak azon, hogy a komplexumot jövőre kinyithassák újra Fotó: Horváth-Balogh Attila

Fotó: Horváth-Balogh Attila

Mint arról korábban már beszámoltunk: a téliesítés tavaszi eltávolítása után szembesültek az illetékesek azzal, hogy a fürdő medencéinek burkolata jelentős mértékben károsodott, rengeteg csempét elengedett a ragasztás, valamint a nagymedencéből szivárgott a víz. Történt mindez annak ellenére, hogy az önkormányzat évről évre figyelmet fordított a komplexum megfelelő téliesítésére, illetve karbantartására: tavaly például több mint 20 millió forintot költöttek a gépészet felújítására, mely a rendszer 80 százalékát érintette.

Mivel a város a helyreállításhoz szükséges anyagi forrással egyelőre nem rendelkezik (ugyanis szerencsére számos nyertes pályázatukhoz is önrészt kell biztosítaniuk), a település vezetése többféle módon próbált segítséget kérni a munkálatokhoz.

– Orbán Viktor miniszterelnök segítségét kértük, jelezve, hogy Letenyének fontos a fürdő, hiszen nemcsak a helyiek és a térségben élők, valamint az átutazók kedves pihenőhelye, de egyre növekvő horvát vendégforgalmat is lebonyolított – mondta Farkas Szilárd polgármester, aki hozzátette: igaz ez akkor is, ha az idegenforgalmi látványosság minden évben veszteséget termelt – ennek alapvetően az az oka, hogy igazából csak három hónap az, amikor vendégforgalomra lehet számítani.

A fürdővel egységet képez a kemping, idén ez is zárva maradt. Farkas Szilárd, Letenye polgármestere azt mondta: nagy erőkkel dolgoznak azon, hogy a komplexumot jövőre kinyithassák újra Fotó: Horváth-Balogh Attila

 

– Miniszterelnök úr válaszában azt kérte, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökséget keressük meg a problémánkkal, s ugyancsak erre biztatott minket Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő. Így tettünk, folynak az egyeztetések, valamint találkoztunk dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel is, kértük a segítségét és átadtunk neki egy komplett dokumentációt, amely tartalmazza a szükséges információkat. Most várunk és reménykedünk.

Farkas Szilárd jelezte: 40-50 millió forint szükséges ahhoz, hogy a fürdő újra nyitásra kész állapotba kerüljön. Felvetődött az is, ennek során nem a csempeburkolatot építenék vissza, hanem közvetlenül a medencék betonfalát vonnák be egy speciális anyaggal, amely megszilárdulva stabil réteget képez.

– Akármilyen döntés születik, a képviselő-testület azon lesz, hogy a projektek önrészeinek kifizetése után, a 2019-es költségvetésben elkülönítsen annyi pénzt, amennyiből a strandfürdőt felújíthatjuk és kinyithatjuk – szögezte le Farkas Szilárd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!