Hideg napok

2018.02.26. 07:00

A zord időjárás sem gátolhatja a munkát Kanizsán

Az előrejelzések szerint a tél leghidegebb napjai köszöntenek be a héten. Legjobb lenne mindezt egy fűtött helyen elviselni, ám vannak olyan munkakörök, ahol kint, a dermesztő mínuszokban kell dolgozni.

Szabó Zsófia

Az autómosóban dolgozó Harcz Endre hidegben, fagyban is ugyanúgy ellátja a munkáját Fotó: Szabó Zsófia

Akár esik, akár fúj, az égiek nem szabhatnak gátat a munkának. Nincsenek könnyű helyzetben azok az emberek, akik a szabadban látják el teendőiket. Az építőiparban, az útfenntartásban, az állattartó telepeken, kézbesítőként vagy a fakitermelésben tevékenykedők zord időben is ugyanúgy végzik a feladataikat, mint máskor. Számos olyan szakma van, amely ellátása alól a fagy sem mentesít.

Az autómosóban dolgozó Harcz Endre hidegben, fagyban is ugyanúgy ellátja a munkáját Fotó: Szabó Zsófia

Ezt mondja a törvény

Azonban a munkavállalóknak több dologhoz joguk van extrém hidegben, melyet a munkáltatónak a törvény szerint kötelező biztosítania.

A törvény szerint azonban kinti munkavégzéskor nemcsak a mínuszokban, hanem már akkor is „hideg munkahelyről” beszélhetünk, ha a napi középhőmérséklet plusz 4 Celsius-fok alá esik.

Ekkor kötelessége a munkáltatónak több dolgot biztosítani. Megfelelő hőmérsékletű védőitalt, óránként pihenőidőt, megfelelő öltözetet, illetve amennyiben szükséges, védőeszközöket is.

Segítség a munkavállalóknak

Azonban számos cég, intézmény ezeken felül máshogy is segíti extrém időjárás esetén a munkavállalóit.

Nagykanizsán a Netta-Pannonia Kft. az egyik olyan munkáltató, amely a legtöbb „kint” dolgozó embert foglalkoztatja.

A Netta-Pannonia Kft. dolgozói, köztük Benák János, Panyák Zoltán, Faub Ferencné, Bogdán Lászlóné és Ifjovics Szilárd, a Fő utca egyik járdáját szabadítják meg a hótól. Nem kis feladat hárul rájuk a nagy hidegben Fotó: Szakony Attila

Molnár-Rodek Bernadett szolgáltatási és értékesítési igazgató elmondta: azok a munkatársaik, akik a buszmegállók, szabad vezetésű járdák kézileg végzett hó- és síkosságmentesítéséért felelnek, idejük jó részét a szabadban töltik. Azonban egy részüket autóval szállítják a különböző helyszínekre. Amint végeznek egy munkaterület tisztításával, beszállnak a fűtött járműbe.

- Azon kollégáink, akik viszont gyalogosan járva végzik munkájukat, teljes mértékben kint töltik az idejüket – részletezte Molnár-Rodek Bernadett. – Nekik is, ahogy a többi dolgozónknak, speciális védőruhát adunk, és a pihenésre, melegedésre is biztosítunk számukra helyet. Ahogy teát is, amit maguk főznek, ugyanakkor nagy hidegben elkészítjük nekik és visszük utánuk.

Közel félszáz munkatársa van a VIA Kanizsa Városüzemeltető Nonprofit Zrt.-nek, aki a szabadban dolgozik: az útfenntartók, a közterület-, a park-, a temetőgondozók.

Fitos István vezérigazgató jelezte: kiemelten figyelnek az előírások betartására.

- Nyolc és fél órát kell nekik kint tölteni – mondta a vezérigazgató. – Ami nem könnyű, ráadásul a napokban megérkezik a zord idő. Teát, ruházatot biztosítunk nekik, és több pihenőidőt is. Azok a munkatársaink, akik nem a belvárosi központunkhoz közel, hanem például Miklósfán, Kiskanizsán, a Csótónál látják el feladataikat, mindenütt fűtött, e célre kialakított helyen melegedhetnek.

Nem kevés időt töltenek a szabadban azok sem, akik a fedél nélkül élők ellátását végzik. Az utcai szociális munkások azokat az embereket látogatják, akik közterületeken vagy elhagyatott viskókban élnek, s nem költöznek meleg fedélért a szállóra.

- Hiába öltözünk fel jól, csak fázva lehet átvészelni ezt az időszakot – fogalmazott Szőke Rózsa, a kanizsai hajléktalanszálló vezetője. – Ezt a munkát is el kell végezni, mert segíteni kell a rászorulókon. Ez mindent felülír, a hideget is.

Amiből jócskán kijut Gazdag Attilának is, aki egy kézi autómosóban dolgozik.

- Egy szezont sem úszunk meg komoly megfázás nélkül – mesélte Gazdag Attila. – Tizenkét órát töltünk kint, de nem ez jelenti a legnagyobb gondot. Állunk a hideg kövön, fúj a szél, minden fagy, lévén a vízzel játszunk egész nap. Ruha sem lehet rajtunk sok, mert akkor nem tudunk mozogni. S nem lehet száraz viseletet húzni minden egyes mosás után. Ellátjuk a munkánkat, a legjobb tudásunk szerint. És várjuk, hogy otthon felmelegedhessünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!