Borászat

2017.12.28. 07:00

A borosgazda szerint kiváló évjárat lesz az idei, az újbor sokat ígér

Messze vannak már a szüretek, a borosgazdák pincéiben alakul a 2017-es bor. Még korántsem végleges, az újbort a legtöbb helyen nemrég fejtették, de az ízek alapján már lehet sejteni az eredményt.

Hajdu Péter

Fotó: Pezzetta Umberto

- Most már azt hiszem, nyugodt lehetek a termést illetően. Nemrég végeztem a második fejtéssel, én már a finomseprőről is levettem a bort, a vöröset és a fehéret is. Még egy fejtés van hátra, valamikor januárban azt is elvégzem, és akkor úgy gondolom, rendben lesznek a boraim – mondja a pincéjében Gángó Károly egervári borosgazda.

Mint említette, háromszor fejti a borait. Szüretkor, préselés után körülbelül egy hónapig forrtak a borai, s mikor megtörtént a zajos erjedés, egyből levette a seprőről. Azt követően még a lerakódó finomseprőn hagyja egy hónapig, ebben az időben vagyunk most.

Fotó: Pezzetta Umberto

- Régen volt olyan nézet, hogy karácsonyig nem kell bort fejteni. Én úgy gondolom, hogy ami szennyeződés lerakódik a borból, az nem jó, mihelyt lehet, lefejtem róla.

Mivel kisebb mennyiséget termel csak a család fogyasztására, baráti társaság fogadására, nem fajtánként kezeli azt a néhány száz liter fehéret és vöröset. Rendszeresen vadászik, a vadásztársak is gyakran megfordulnak a hajlékban.

- A fehérborom cserszegi fűszeresből és Irsai Olivérből áll, mindkettő korai érésű szőlő, és 17,5 cukorfokot ért el a szeptember elején megtartott szüretig. A fekete szőlők pedig gyenge 18 cukorfokra értek be, ez nagyon jó volt, ilyen jó cukorfokkal még nem tudtam szüretelni. A vörösbornak valót október elején szedtük le, és a következő fajtákból áll: blauburger, zweigelt, egy kis syrah, merlot, ez volt a saját termés, és még vásároltam melléjük cabernet-t – sorolta az idei termés összetevőit a lelkes borosgazda.

Fotó: Pezzetta Umberto

Gángó Károly rendszerint szép eredményeket ér el a helyi borversenyeken, a vörösboráért kapott egyik elismerésre különösen büszke, ott van az is bekeretezve a pincefalon. A 2015-ös egerszegi vadpörkölt fesztiválon az ő vörösborát választották a díszpolgárok borának. Mint mondja, még van belőle egy kevés, s a jelenlegi újbor olyan ígéretes, hogy lesz utánpótlása annak az óbornak.

- Úgy vélem, 2014-ben volt ilyen jó a bor, de az idei is eléri majd azt a minőséget. A fehérborom már kristálytiszta, úgyhogy azt nem is derítettem. A vörös még egy kicsit mozog, egy kis pattogás hallatszik a hordóból, de azt mondják, minél tovább tart az erjedés, annál jobb lesz. Mérem a savszintet, ha kell, beállítom, a kéntartalmat pedig kéthavonta ellenőrzöm, folyékony ként, kénessavat használok – avatott be a pincemunkáiba.

Arra a kérdésre, mit jelent a gazdának ez a kis hajlék és a szőlő, Gángó Károly elmondta, 2002-ben vásárolta a területet, és mindent maga hozott létre.

- Volt a területen szőlő, de gyalogtőkék voltak, amikkel sokkal több munka volt, egyenként, tőkénként kellett kötözgetni. Inkább kivágtam. Megvettem a szomszéd területet is, egybeszántattam az egészet, bevetettem fűvel, és az egyik felébe gyümölcsfákat ültettem, a másikba pedig a szőlőt, kordonos művelésben. Háromévenként tehéntrágyával pótolom a növény tápanyagát, de évente műtrágyát is kiszórok. Most ősszel harmincöt kiló őszi műtrágyát juttattam a tövek közé. Ha kell, van segítség a nagyobb munkákban, de magam permetezem a szőlőt és nyírom a füvet, mert a sorok közét befüvesítettem. Épületgépész vagyok, van egy víz-, gáz- és központifűtés szerelő cégem. Néha előfordul, hogy a vállalkozásban és itt a hegyen is összesűrűsödik a tennivaló. Már volt úgy, hogy azt mondtam, elég az egészből és eladom. De amikor lenyírtam a füvet, szép a szőlő és jó a bor, feljövök este és egy pohár borral a kezemben leülök a lépcsőre... Olyankor semmi pénzért nem adnám.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!