Lakásépítés

2017.11.07. 08:00

Másfélszer annyi lakás épült Zalában, mint egy éve

Zalában 478 lakásra adtak ki építési engedélyt, ami 75,7 százalékos bővülés

Hajdú Péter

Az idei első három negyedévben 7981 új lakás épült az országban, 52 százalékkal több, mint egy évvel korábban, adta hírül a Központi Statisztikai Hivatal.

Mint a KSH közölte, az időszak alatt általánossá vált az épített lakások számának emelkedése. A lakásépítések mértéke az első három negyedévben a kisebb településeken az átlagosnál magasabb volt, a nagyvárosokban viszont attól elmaradt. Budapesten például 18 százalékkal épült több lakás az év első három negyedévében.

A lakásépítés változatlanul fele-fele arányban oszlik meg a természetes személyek és a vállalkozások között.

A használatba vett lakások átlagos alapterülete a korábbihoz képest 4 négyzetméterrel, átlagosan 97 négyzetméterre nőtt.

Az első három negyedévben kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma pedig 28.411-re alakult, ez 33 százalékkal több a tavalyi hasonló időszakban kiadott engedélyek számánál. A fővárosban ez a növekedés több mint kétszeres.

Az építtetők az esetek 37 százalékában éltek az egyszerű bejelentés lehetőségével. Ez az arány Budapesten 12 százalék volt, míg az alacsonyabb területi egységek felé haladva egyre magasabb. A községekben az épülő lakásoknak közel háromnegyedénél az egyszerű bejelentést alkalmazták.

A kiadott új építési engedélyek (bejelentések) alapján 11 százalékkal több, összesen 10.203 lakóépület építését tervezik az országban, a nem lakóépületekre kiadott engedélyek száma 3999, ez utóbbi épületkategória 20 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbihoz képest.

Régiónkban ez idő alatt 2.347 lakás épült, 55,8 százalékkal több az előző év hasonló időszakánál. De a növekedés csak a régió központjára volt jellemző. Győr-Moson-Sopron megyében 1966 lakást adtak át, 79,2 százalékkal többet. Vas megyében 232-t, ez a korábbihoz képest 7,6 százalékos csökkenés. A 2016 első három negyedévinél Zala megyében is kevesebb, 149 lakás épült idén, ami 5,7 százalékkal marad alatta a tavalyinak.

Zala megyében az októberig átadott lakások átlagos alapterülete 123 négyzetméter volt, szemben a vasi 89-cel vagy a győri 80 négyzetméterrel, amiből arra lehet következtetni, hogy megyénkben a lakásépítések elsősorban családi házas formában valósultak meg, és csak kisebb számban létesültek új lakások társasházakban.

A továbbiakban azonban megyénkben is a lakásépítések élénkülése várható. Erre az év első három negyedében kiadott lakásépítési engedélyek nagy arányú bővüléséből lehet következtetni. Az alatt az időszak alatt Zalában 478 lakásra adtak ki építési engedélyt, ami a korábbinál 75,7 százalékkal több.

Az engedélyek növekedésének az aránya magas ugyan, de a mögötte levő darabszám valójában kevés. Így fennmarad az új lakások iránti magas igény. Ennek kielégítését azonban a már magas, és az építőanyagok drágulása miatt valószínűleg tovább emelkedő négyzetméterárak határolják be. Vas megyében és Győrben a tavalyihoz hasonlítva csökkent a kiadott új lakásépítési engedélyek száma, de Győrben például a közel 18 százalékos csökkenés mellett is 2.783 új lakás építése várható a kevesebb engedély alapján. Vas megyében pedig 851 darab, közel 10 százalékkal kevesebb lakásra adtak ki építési engedélyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!