Futás

2017.10.21. 09:00

Emlékfutás Dél-Zalában

Több dél-zalai települést kötött össze az a rendhagyó megemlékezés, amellyel a reformáció hónap végi, félezer éves évfordulóját ünnepelték pénteken.

Szabó Zsófia

Fotó: Gergely Szilárd

Bérces Edit világ- és Európa bajnok ultramaraton futó és a megyeszékhelyi Zsugyel Kornél evangélikus lelkész Pusztaszentlászlóról az ünnepség helyszínéig, Szepetnekig futott.

Az útjukba eső községekben tucatnyian csatlakoztak hozzájuk: rengeteg diák kísérte egy-egy szakaszon a sportolókat, akiket a célnál, a szepetneki evangélikus templomnál szintén sokan vártak.

Fotós: Gergely Szilárd

– Két evangélikus közösséget és a templomokat kötöttük össze a futással – mondta Bérces Edit ultrafutó. – Az ötletet dr. Jáni Jánosnak, az Evangélikus Országos Gyűjteményi Tanács tagjának köszönhetjük – összegezte a sportoló, akivel Zsugyel Kornél evangélikus lelkész is megtette a több mint 30 kilométeres távot.

Fotós: Gergely Szilárd

– Már korábban kitűztem 1517 kilométer megtételét a reformáció évfordulójának hó végi napjáig – mondta a lelkész. – A távgyűjtésnek már korábban nekiálltam – nevetett a lelkész. Megjegyezte: nagyjából két maratoni táv megtétele kell még ahhoz, hogy a zalaegerszegi Luther-szoborhoz, céljához megérkezzen.

A sportolókat Vlasicsné Fischl Timea, Szepetnek polgármestere is fogadta. Az evangélikus templomban tartott ünnepségen a falu első embere jelezte: a reformáció Isten igéjéhez való hűség, amely minden felekezetben egyet jelent. Szepetneken több vallási csoporthoz tartozó ember él együtt, közösségben, békességben.

Fotós: Gergely Szilárd

A ceremónia után nyílt meg a Hitben és szeretetben című kiállítás. A tárlat Sóstainé Márfi Ibolya, a helyi értéktár bizottság elnökének gyűjtőmunkája révén jött létre.

– A tárlaton a helyi reformációhoz kapcsolódó nyomtatványok, ima- és énekeskönyvek, Bibliák láthatóak, melyek az őseinké voltak – így a helytörténész. – Az 1800-as évektől kezdve mutatunk be dokumentumokat, német nyelven is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!