Pazar látvány

2024.04.10. 10:30

Medvehagyma fehér pompában

Sokan járták az erdőt hetekkel ezelőtt, amikor a medvehagyma előbújt a földből, hiszen ez a csemege jól hasznosítható a konyhában, s mutatós volt a kopasz fák alatti haragoszöld látványa.

Győrffy István

Fotó: Győrffy István

A medvehagyma azonban most is megérdemli a figyelmet, mert pazar látvány az erdő alját fehérre festő növény virágzása. Főleg ott nagyon szép megnézni ezt, ahol a csalán nem nyomja el a medvehagyma virágait. Ilyen hely Zalaegerszegen a Kisfaludi-hegy nyugati lábánál, az évszázados bükkfák alatt virágzó medvehagymamező, ahol a Mária-oltárt szinte megkoszorúzták a virágzó medvehagymák. A hagyma leveleit most is lehet szedni, de gyűjtésekor fontos az óvatosság, mivel a medvehagyma könnyen összetéveszthető a – hasonló körülmények között élő – gyöngyvirággal.  

A gyöngyvirág esetenként halálos mérgezést is okozhat, levelei emberi fogyasztásra alkalmatlanok. 

A medvehagyma legfőbb különbsége az, hogy a levelei és virágzata is erősen fokhagyma illatúak, míg a másiké nem. A gyöngyvirág levelei rövidebbek, és jelentősen szélesebb, tojásdad alakúak, virágai pedig nem a szár csúcsán, hanem a tő közelében erednek és édes illatúak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!