A zuhatagok országa

2024.04.07. 15:00

Kirándulás a szlovén Skalca-vízesésnél - fotógaléria

Itt a tavasz, sokan kerekednek fel, hogy élvezzék a természet szépségét. A szlovének nem panaszkodhatnak, az ország ugyancsak gazdag természeti kincsekben. Mondhatjuk úgyis, hogy Szlovénia a zuhatagok országa, ugyanis 300 vízesés található náluk. Legutóbb Maribor után a Pohorje-hegység felé vezető úton fordultunk be az egyikhez, a Skalca (Fram)- vízeséshez.

Mozsár Eszter

A Skalca-vízesést a Fram patak táplálja, 16 méter magasból zuhog alá.

Fotó: Mozsár Eszter

Tavaly az innen nem messze található Sumik Szűzerdő Rezervátumot jártuk be. A mostani túra nagyon könnyű, a parkolótól alig 15-20 percnyi sétára van a szemet gyönyörködtető, 925 méter magasságban található úti cél. A Framski patak forrásának közvetlen közelében zubog alá a sötét kőfalon a 16 méter magas vízfüggöny. Már az odavezető út is mesébe illő: a forrás után kis vízikerék továbbítja a patak vizét, ott jártunkkor tőzike rengeteg és erdei virágok szőnyege borította be az erdő alját. A vízeséshez szépen karbantartott ösvényen, kiépített falhídon lehet eljutni, a hídon áthaladva szinte kézzel fogható közelségben élvezhetjük a „tisztító” energiát.

A vízikerék a sétány elején. Fotó: Mozsár Eszter

A Fram patak két ágból, a Zarja hoteltől és a Dominikov ház alatt ered. A Skalca-vízesés a Hoče-Areh-Bellevue kereszteződésének közelében található. A Fram patak, amely természetes környezetben folyik egészen a síkvidékig, egykoron gazdasági célokat szolgált: a patak és mellékfolyói erejét intenzíven használták őrlésre, fűrészmalmok, kovácsművek működtetésére és olajtermelésre. A Pohorje-hegység vizeinek nagy része a Dráva-medencéhez tartozik. A Skalca-vízesés a hóolvadás utáni tavaszi hónapokban és a csapadékbőség utáni őszi időszakban a legbőségesebb. Télen a vízesés gyakran befagy.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!