Hársfa, kamilla, borsmenta, édeskömény, bodza

2024.02.11. 17:30

Gyógyteák megfázás ellen

Melyik gyógynövényből készült teát mikor és hogyan használjuk, ha megfáztunk? A mindmegette.hu cikkéből kiderül.

Zaol.hu

A megfázás enyhítésén túl a kamillatea enyhíti a gyomorpanaszokat, a rosszullétet, a hányingert és a bélgyulladás tüneteit

Forrás: mindmegette.hu

1. Kamilla

Torokgyulladásnál kiváló öblögetőszer (felváltva használható az orvosi zsálya leveleinek főzetével). A légutak hurutos megbetegedései és a rekedtség enyhítésére is alkalmas. Forrázz le 1 csésze forrásban lévő vízzel 2 kiskanál szárított kamillavirágzatot. Hagyd állni kb. 10 percig, majd szűrd le. Napi adag: 3-4 csésze. Esetleg 1-2 kk konyhasót is adhatsz hozzá.

2. Borsmenta

A borsmentalevél illóolajának fő alkotórésze, a mentol, fokozza a nyálképződést, és csökkenti az orr nyálkahártyájának váladéktermelését. Az illóolaj egyéb összetevőivel együtt enyhe helyi érzéstelenítő hatással is rendelkezik. Leforrázva, teaként érdemes fogyasztani.

3. Hársfa

Forrázata a hűléses, lázas megbetegedések ideális ellenszere: melegen, lehetőleg mézzel édesítve érdemes fogyasztani, hogy kellően megizzadj tőle.

4. Édeskömény

Illóolaj-tartalma 3 és 7 százalék között mozog, fő hatóanyaga az anetol. Kedvező hatással van a hörgőkre, és csillapítja a köhögési ingert, ugyanakkor segít a váladék felköhögésében. Gyulladáscsökkentő hatása is van, és segít megakadályozni a kórokozók elszaporodását. Leforrázva, teaként érdemes fogyasztani, de levesbe főzve is kifejti gyógyító hatását.

5. Fekete bodza

A virágzatából készített teát forrón kell fogyasztani, lehetőleg mézzel édesítve. Izzasztó hatású, akárcsak a hársfavirágból készült ital.

(Forrás: mindmegette.hu)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!