A cél a túlélés

2023.12.24. 15:15

Magányosok karácsonya

A karácsony a családról, a szeretetről, az összetartozásról szól. Ilyenkor könnyebben adunk, és jobban átérezzük azoknak a sorsát, akiknek az ünnep küzdelmekkel teli időszak. Ám van, amit sosem fogunk tudni megérteni: miként is telik ez az ünnep egy olyan ember számára, aki senkinek sem tud ajándékot venni, akihez senkinek sincs egy jó szava sem, még ebben a három napban sem.

Zaol.hu

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Magányosnak lenni többféleképpen lehet. Van, aki magányban él, és ezt élvezi. Ha mégis emberi interakcióra vágyna, egy-két barátra mindig számíthat. Van, aki önként vállal magányt, ebben tud kiteljesedni. Ez lehet időszakos - például egy művész esetében -, vagy egész egyszerűen egy életforma.

Ezek mellett azonban vannak azok a magányos emberek, akik igazán csak karácsonykor döbbennek rá, hogy mennyire egyedül is vannak a világban. Lehet az egyik munkatársad, szomszédod, iskolatársad, valaki, aki előtted áll a sorban.

A karácsonyban az a legnagyobb kínszenvedés, hogy ekkor mindenki a családjával van. Aki fájdalmasan magányos, ilyenkor még keserűbbé válhat.

Nem kell ahhoz rossz embernek lenni, hogy ezen a három napon senki se nyissa rád az ajtót.

Ha vannak is barátok, ők mind a saját szeretteikkel ünnepelnek. Sok ember dönt úgy, hogy felnőttként megszakítja a kapcsolatát családjával. Egyszerűen vannak olyan helyzetek, olyan sérelmek és traumák, melyeken csak így lehet túllépni. Amikor a szülőkkel, nagyszülőkkel való találkozások, lényegében csak lassú méregként hatnak. Persze az is gyakori, hogy a rokonok más országban élnek, és egyszerűen nem tudnak, vagy nem akarnak a „hátrahagyott" nagymamához, nagypapához utazni.

Éreztél már valaha szívfájdító szorítást a mellkasodban csak azért, mert hazafelé az ablakokban látod a világító karácsonyfákat? Éreztél már valaha olyan keserűséget, mint amikor szenteste megpróbálsz a tévében nem családokról és boldogságról szóló filmet találni? Hidd el, nézni a Facebookon, ahogy posztolják a vidám családi ajándékbontogatásokat, egyszerűen szívfacsaró. Egy igazán magányos ember számára a szenteste nem a halászléről és a bejgliről szól, hanem a túlélésről.

Amennyiben ismersz olyan embert, aki egyedül kénytelen tölteni a karácsonyt, ebben a három napban tedd meg, hogy meghívod magadhoz ebédre, vagy átugrassz hozzá pár szelet süteménnyel. Hívd fel, beszélgess vele, kérdezd meg, hogy érzi magát.

Ezek az apró gesztusok, az, hogy ő is számít valakinek, sokat segíthetnek abban, hogy kevésbé érezze magát magányosnak, és esetleg véget vessen az életének.

(Forrás: life.hu)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!