A közösségépítéshez is hozzájárulnak

2023.11.26. 19:30

Elkezdődtek a kézműves szakkörök több zalai településen is

Az elmúlt hetekben több településen is elindultak a Nemzeti Művelődési Intézet által szervezett szakkörök.

Korosa Titanilla

Rédicsen nagy lelkesedéssel vetették bele magukat a résztvevők a vesszőfonás rejtelmeibe

Fotó: Korosa Titanilla

A Nemzeti Művelődési Intézet 2023-ban is meghirdette a Tudásunkkal kézen fogva a közösségekért programot. A kezdeményezés közművelődési feladatellátóknak 5 fős kisközösségek létrehozására, illetve azok számára szakköri alapanyagok és eszközök igénylésére biztosít lehetőséget. A felhívás célja, hogy a szakköri tevékenységek egyes fázisaiba az internet segítségével vonja be a látogatókat, ezáltal összegyűjtse, rendszerezze és népszerűsítse a különböző közösségi tevékenységi formákat. A Nemzeti Művelődési Intézet szakmai tevékenységét azzal az elhivatással végzi, hogy a kulturális társadalom- és tartalomfejlesztés eszközeivel hozzájáruljon a magyar nemzet életminőségének javulásához Kárpát-medence-szerte.

A program a művelődő közösségek létrehozásának támogatása mellett hozzájárul a közösségépítéshez, a helyi identitás erősítéséhez, valamint elősegíti az aktív közösségi együttműködések létrejöttét.

Rédicsen az elmúlt évben a mézeskalács készítésének fortélyait tanulták ki a csatlakozók. Idén váltottak és a kosárfonással ismerkednek a résztvevők. A napokban harmadik alkalommal gyűltek össze a művelődési házban, és a szervező intézet által biztosított anyagokból a fonott kosár felkarózását gyakorolták. A szakkörök idén is 20 alkalomra szólnak, a vesszőfonók a mesterség elsajátítását gúzskarika és kosáralj készítéssel kezdték, a végére pedig – a tervek szerint – levendulaszedő és gazdasági kosarat is fonnak. A szakköröket hagyományosan kiállítás zárja majd.

Lovásziban több szakkör is indult, képen a vesszőfonók
Forrás: ZH

Lovásziban is a vesszőfonást választották a gyöngyfűzés és a hímzés mellett, így a településen bőven van szakkör, amiből lehet választani és különféle, szebbnél szebb alkotásokat készíteni, hogy legyen miből választani a zárókiállítás összeállításakor.

A Tudásunkkal kézen fogva a közösségekért 2023 programban a tavalyi 15 szakág mellé három új lehetőséget is kínált az intézet: a baba-mama horgolás, a natúrkozmetika, illetve a szövés kereten szakkörökkel egészült ki a megpályázható eszköz- és alapanyagcsomagok köre. Mind a 18 szakkörtípus filmjei elérhetőek ASzakkör főoldalán, melyek megkönnyítik a jelentkezők számára a választást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!