Receptek

2023.10.28. 12:00

Sütőtökös, diós, almás, fahéjas - jöhetnek a legjobb őszi finomságok?

Beköszöntött a sütőtökös, diós, almás, fahéjas, káposztás ínyencségek szezonja. Ha mostanában te is voltál gasztronómiai programokon, akkor biztosan kedvet kaptál ezekhez az őszi finomságokhoz. Hoztunk pár ötletet.

Zaol.hu

Sütőtökkrémleves gluténmentesen

Forrás: mindmegette.hu

A leveshez:
10 dkg bacon
0.5 db sütőtök
1 szál petrezselyemgyökér
0.25 db zeller
0.5 db karalábé
1 db krumpli
0.5 fej vöröshagyma
1 csok petrezselyem
1 l húsleves alaplé

1 csipet szerecsendió
1 csipet őrölt fekete bors
csilipehely
2 dl főzőtejszín
olaj
A tálaláshoz:
pirított tökmag

 

Elkészítés

  1. A gluténmentes sütőtökkrémleves elkészítéséhez a sütőtököt feldaraboljuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt puhára sütjük.
  2. A bacont vékony csíkokra vágjuk, és ropogósra pirítjuk. Ha szükséges, tegyünk hozzá pár csepp olajat. A ropogós baconcsipszet kiszedjük az olajból, és félretesszük a tálalásig.
  3. A zöldségeket alaposan megtisztítjuk. A hagymát apró kockákra vágjuk, a sárgarépát felkarikázzuk és megfuttatjuk a baconből kisült zsíron. A többi zöldséget (krumpli, karalábé, fehérrépa) felkockázzuk, és a lábosba tesszük.
  4. Felöntjük az alaplével, megszórjuk a durvára vágott petrezselyemmel, és puhára főzzük fedő alatt.
  5. Az előre megsütött sütőtökszeleteket a levesbe tesszük a tejszínnel együtt, és botmixer segítségével krémesre turmixoljuk. A levest alaposan felforraljuk, közben ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval és csilivel.
  6. A tökmagot egy serpenyőben zsiradék nélkül megpirítjuk. A levest a baconcsipsszel és a pirított tökmaggal tálaljuk, meglocsolhatjuk tökmagolajjal és ízlés szerint tejszínnel.
     

Itt a tuti trükk: így hámozd meg pofonegyszerűen a sütőtököt

Ha a sütőtököt a sütőben készíted el, akkor nem kell pepecselned a hámozásával, hiszen a sült tök héját pofonegyszerűen lehúzhatod hidegen és melegen is.

Ha viszont például tésztaszószt készítenél belőle, párolni vagy főzni szeretnéd, akkor nincs menekvés, mindenképp meg kell szabadulnod a héjától. Ez pedig nem kis feladat, hiszen a zöldség lehet méretes, ráadásul elég kemény, könnyen megcsúszhat rajta a kés.

Késsel a legegyszerűbb meghámozni

A késsel való hámozáshoz minél élesebb, kisebb pengéjű kést érdemes választani. A tököt darabold fel a hámozás előtt úgy, hogy egyenes legyen a vágott felület, hiszen így stabilan fog állni a vágódeszkán. Fektesd le héjával felfelé, és felülről lefelé haladva, csíkokban szabadítsd meg a héjától.

Tedd be a mikróba a tököt

Ha nem probléma, hogy kicsit megpuhul a tök, akkor érdemes betenni a mikróba hámozás előtt, ugyanis így sokkal könnyebben meg tudod pucolni. Szurkáld meg a tököt pár helyen egy villával, majd állítsd a mikrót a legmagasabb fokozatra és hagyd bent a tököt 5 percig. Így pofonegyszerű lesz a hámozás.

 

Libasült párolt káposztával és rozmaringos sült burgonyával

Forrás: mindmegette.hu

4 db libacomb

morzsolt majoránna
őrölt fekete bors
2 fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
1.5 dl száraz fehérbor

A párolt káposztához:
1 kg lila káposzta

1 ek cukor
3 ek liba zsír
1 fej vöröshagyma
1 tk egész kömény
2 ek ecet
A burgonyához:
1 kg krumpli

3 ek liba zsír
őrölt bors
rozmaring

 

Elkészítés

  1. A combokat megtisztítjuk, majd bedörzsöljük sóval. Majorannával és borssal fűszerezzük. Egy éjszakát a hűtőben pihentetjük. (Fontos, hogy olyan edényt használjunk, ami a tűzhely felső részén a pároláshoz, és a sütőben sütéshez is alkalmas.)
  2. A szélekről levágott felesleges zsiradékot kisütjük, benne a combokat pár perc alatt körben megkapatjuk. Közéjük tesszük a vöröshagyma- és fokhagymadarabokat, aláöntjük a bort, és lassan, fedő alatt, saját levében, bőrével felfelé pároljuk kb. 1,5-2 órát, ameddig a hús megpuhul és a leve nagyja is elfő, majd 220 fokos előmelegített sütőbe toljuk, és fedetlenül kb. 20-25 perc alatt ropogósra sütjük. A sütés közben saját levével többször meglocsoljuk.
  3. A párolt káposztához a káposztát elfelezzük, torzsáját kivágjuk, és vékony szálakra szeleteljük. Lesózzuk, összekeverjük, kb. 20 percig pihentetjük. Közben a cukrot a zsiradékban karamellizáljuk, a hagymát megdinszteljük benne, és a köményt is megfuttatjuk rajta.
  4. Beleforgatjuk a káposztát, meglocsoljuk ecettel, és fedő alatt, közepes hőfokon, saját gőzében kb. 25-30 perc alatt megpároljuk. Párolás közben villával többször átforgatjuk, vigyázva, hogy a káposztaszálak ne törjenek meg. (A párolás végére a káposzta alatt nem szabad folyadéknak maradnia.)
  5. A hámozott, darabolt krumplit sós vízben 10 percig főzzük, majd leszűrjük. Sütőedényben olvasztott libazsírral, borssal, rozmaringgal összeforgatjuk, 230 fokos forró sütőben, néha átkeverve ropogósra sütjük.
  6. Tálalásnál a sült libacomb mellé a párolt káposztát és a pirított burgonyát kínáljuk.

 

Töltött sült alma mentesen

Forrás: mindmegette.hu

15 dkg zabkeksz
5 dkg cukor
4 db alma
3 dkg vaj
0.5 dl tejszín
1 tábla csokoládé

fahéj

 

Elkészítés

  1. A kekszeket mozsárban összetörjük. A vajat serpenyőben felolvasztjuk, beleszórjuk a zúzott kekszeket, fahéjjal fűszerezzük, mandulaszirmokat adunk hozzá. Elkeverjük benne a cukrot, a tejszínt, egy csipetnyi sóval.
  2. Az almák közepét kivágjuk a magházzal együtt, beletöltjük a fűszeres tölteléket. Egy tepsibe helyezzük az almákat, kevés vizet öntünk alá, és 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük.
  3. Miközben sül az alma, a csokoládét vízfürdőn felolvasztjuk és a már megsült almákat bevonjuk az olvasztott csokoládéval.

 

Forrás: likebalaton.hu 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!