Járási Ildikó tűzzománc-iparművész kiállítása a Plakátházban

2023.10.13. 12:00

"Képei foglalatba zárt áttetsző ragyogások"

A Thúry György Múzeum szervezésében csütörtökön nyílt meg a Plakátházban Járási Ildikó Ferenczy Noémi-díjas tűzzománc iparművész kiállítása, mely december 20-ig látogatható.

Benedek Bálint

Járási Ildikó Ferenczy Noémi-díjas tűzzománc-iparművész a Plakátházban látható tárlatán

Forrás: Szakony Attila

Fotó: Szakony Attila

Az eseményen elsőként dr. Száraz Csilla múzeumigazgató köszönte meg Járási Ildikónak, hogy ilyen nívós gyűjteménnyel jelentkezett. A tárlat minden darabja érték, ahogy a művész kanizsai jelenléte is az.

Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő  a megnyitón elmondta: a kanizsai művész alkotásai lenyűgözik, az otthonában is őriz néhányat. A Járási-képek egyfajta személyes élményt adnak, lelki töltődést.

- Akkor, amikor mi, szemlélők, az alkotást élvezők nézzük, az üzeneteket, de legfőképp a szeretet megnyilvánulását, a nyugalmat érezzük, ami felénk árad - folytatta. - S mivel a kulturális örökségünk a kereszténységen alapul, az alkotások a bibliai üzenetek, történetek irányába mozgatják gondolatainkat. Ez a hit, a szeretet és megnyugvás árad ezekről a művekről, ami másoknak is erőt ad.

A megnyitón dr. Kostyál László a múltidézés mellett hosszasan méltatta a művész belső világát és énképét
Fotó: Szakony Attila

Balogh László polgármester kiemelte: Járási Ildikó képei foglalatba zárt áttetsző ragyogások, ékszer fény-ékkövek, melyek a sötétben fogannak, a kemence forróságában kelnek életre, hogy végül megtisztulva felizzón és légiesen szárnyaljanak.

- Képzeletemben a tűzben edződő acél, a salakjától megtisztuló anyag, a bábjából szárnyra kapó és égbe reppenő pillangó képe társul alkotásaihoz - tette hozzá. - Női alakjai és portréi, Máriái és kecses angyalai előkelőek és törékenyek, zalai tájai pedig festői módon e vidék hullámzásának esszenciái. Átszellemült munkái, fehéren izzó lazúros-pasztelles képei egy ősi technika modern jelenlétei, mellyel összeköti a hagyományt, s az egyéni festőiséget. Ez ad lehetőséget, hogy lássuk mindazt a varázslatot, mely mindig is körülöttünk létezett: a színeket, a fényeket és az örök kecsességet.

Ezután pedig Járási Ildikó barátja, dr. Kostyál László művészettörténész, a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatósága főigazgató-helyettese nyitotta meg a tárlatot.

- Hú, de jó, hogy létrejött a kiállítás - mondta bevezetőjében a szakember. - A tűzzománc-iparművész három éve megjelent könyve után most a falakra is kerültek az alkotásai, hogy gyönyörködhessünk benne. Ildikó az ősök művészeti örökségéből táplálkozott, s hozzáadta a saját lelkét. A képi világnak vannak meghatározott, állandó elemei, ezek pedig szinte kizárólag nőalakok. Feminin és olyannyira kifinomult lélek ő, amibe egész egyszerűen a férfiak macsósága nem illik bele. Ahogy tényleg majdnem minden hölgynek kék a szeme, nem az arckifejezés számít. Sokkal inkább a mozdulatuk és az időtlenségük fontos. Ugyanilyen lényeges a szülőföldhöz való kötődés, s a zalai dombvidék szeretete.

Kiemelte: ezekkel az alkotásokkal azért jó együtt élni, mert felemelik az ember lelkét, elviszik egy olyan világba, ami nem a tapasztalati, empirikus világ, hanem a bensőnkben élő világ. Itt minden finom és kellemes, tele van a fiatal hölgyek mosolyával, anyai szeretettel és kedvességgel. 

A zenei műsorblokkban a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés AMI tanárai: Baráth Adrien (harmonika), Fekete Melinda Zsófia (szaxofon) és Kém Sándor (nagybőgő) működött közre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!