Jó tudni

2023.10.31. 12:15

Halloween, mindenszentek, halottak napja - mikor melyik?

Október 31., november 1. és november 2. - három egymást követő dátum, három ünnep.

Zaol.hu

Illusztráció / Shutterstock

Fotó: berni0004

Október 31. - Halloween

A mindenszenteket megelőző naphoz kapcsolódik az angolszász világban halloween, a kóbor lelkek kelta ünnepe. Az All Hallows’ Eve kifejezésből származó elnevezés magyarul annyit tesz: mindenszentek előestéje. Bár a halloween elsősorban az amerikaiaknak számít ünnepnek, amikor viccesen fel lehet öltözködni, ez utóbbi szokás már Magyarországon is elterjedtnek mondható.

Cute,Happy,Little,Boy,Helping,His,Mother,To,Carve,Halloween
Fotó: Evgeny Atamanenko / Forrás:  Illusztráció / Shutterstock

November 1. - Mindenszentek

Általános szokás, hogy mindenszentek napján a temetőkben rendbe teszik, virággal díszítik a sírokat, amelyeken gyertyát gyújtanak a halottak üdvéért. A gyertya fénye az örök világosságot jelképezi, a katolikus egyház szertartása szerint a „temetők nagy keresztjénél” ma is elimádkozzák mindenszentek litániáját és megáldják az új síremlékeket.
Sokan úgy tartották, hogy a halottak ezen az éjszakán kikelnek a sírból, ezért a családi lakomán nekik is terítettek, és minden helyiségben lámpát gyújtottak, hogy eligazodjanak a házban. Egyes falvakban ezen a napon választották meg a bírót, fogadták fel a cselédeket.

Mindenszentek Magyarországon 2000-ben, fél évszázad után lett ismét munkaszüneti nap.

Burning,Candle,And,Chrysanthemum,Flower,Decoration,On,Grave,In,The
 Illusztráció / Shutterstock
Fotó: katarinag

November 2. - Halottak napja

A november 2-i halottak napja jóval későbbi eredetű: Szent Odilo clunyi apát 998-ban vezette be emléknapként az apátság alá tartozó bencésházakban. Hamarosan a renden kívül is megülték, és a XIV. század elejétől a katolikus egyház egésze átvette.
A megemlékezés a halottakról, elhunyt szeretteinkről, az értük való közbenjárás a purgatórium (tisztítóhely) katolikus hittételén alapul. Eszerint azoknak, akik Isten kegyelmében hunytak el, de törlesztendő bűn- és büntetésteher van még lelkükön, Isten színe előtt meg kell tisztulniuk. Lelkileg nagy vigasztalás a hátramaradott híveknek, hogy imával, vezekléssel, szentmisével tehetnek valamit meghalt szeretteikért. Ezen a napon gyertyákat, mécseseket gyújtanak az elhunyt szeretteik emlékére. A szokáshoz kapcsolódó népi hiedelem szerint ennek az a célja, hogy a „véletlenül kiszabadult lelkek” visszataláljanak sírjukba, ne kísértsenek, ne nyugtalanítsák az élőket.

A hiedelmek szerint a sírokat is azért kell megszépíteni ilyenkor, hogy a halottak szívesen maradjanak nyughelyükben – amellett pedig azért is, hogy az élőknek és az újabb generációknak fennmaradjanak az emlékezetében.

(Forrás: Magyar Nemzet)

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!