Aratják a kukoricát

2023.10.30. 14:00

Befejezés előtt az őszi mezei munkák

Befejezéséhez közeledik a kukorica aratása, a város besenyői határában is az utolsó táblák egyikét járta az adapterrel felszerelt Claas Dominator kombájnjával Simon József zalaegerszegi mezőgazdasági vállalkozó. Mint megjegyezte, az időjárás eddig kedvezett az őszi betakarítási munkáknak.

Fincza Zsuzsa

A Simon-gazdaságban befejezéséhez közeleg a kukorica aratása

Fotó: Fincza Zsuzsa

- Az idén vetettem a legkevesebb kukoricát, a magas input kiadások, de elsősorban a drága szárítási költségek miatt. Ez utóbbin takarékoskodni - hadd száradjon a lábán is - vártam egy kicsit az aratással. Tovább viszont nem késlekedhetek, félő, hogy tovább emelkedik a gázár, s szeretném, ha előtte leszáríttathatnám a termést. Már csak a csatári és a botfai határban, mintegy 3 hektáron áll lábon a kukoricánk. A termés mennyisége és minősége amúgy közepesnek mondható. A napraforgó betakarításával is végeztünk, a mennyiség és a minőség megfelelőnek, amolyan átlagosnak mondható. Azon szerencsések közé tartozom, akik aratás után egyből el is tudták adni. Igaz, alacsonyabb áron, mint tavaly, de jobban ráfizettek, akik áremelkedésre spekulálva a raktárban tartogatták - kaptunk tájékoztatást az agrárvállalkozótól.

A fiúkat erősen érdekelte a kukoricaaratás, segítettek az elmaradt fejek összeszedésében. A képen (b-j) Petrics Kristóf, Szabó Gergő és Petrics Dávid
Fotó: Fincza Zsuzsa

Gabonából viszont - a gazda szavaival élve - egy dekát sem sikerült eladni, hatalmas a kínálat, nincs kereslet, nyomottak az árat. A búzatermés mennyiségét és minőségét ráadásul erősen lerontotta az aratást késleltető kedvezőtlen időjárás, a hetekig tartó állandó eső.

- Az őszi gabonák már szépen kelnek, látszik a soruk. Búzából a tavalyi kétharmadát, 40 hektárnyit vetettünk, árpából 15-öt, ehhez jön majd 25 hektáron a tavaszi vetés - a jövő évi kukorica és napraforgó területét az aktuális helyzethez igazítjuk majd.

Ilyen egészségesek, szépek az idei kukoricaszemek - mutatja a leendő agrármérnök
Fotó: Fincza Zsuzsa

A nyár végén vetett repce viszont jeles érdemjegyet kapott a gazdától, a Pipa hegy alatt és a Kanizsai út mellett végig szépen kelt és növekszik. Igaz, a tavalyi is ígéretes volt, sajnos annak a felét lelegelték a vadak, ezért ezúttal "vadmentesebb" területet kerestek az olajnövény számára.

- Összességében jelentős veszteséggel zárunk, s az ideit a túlélés évének nevezhetjük. Igyekszünk csökkenteni a költségeket, a nehezen, ráfizetéssel művelhető területeket pihentetjük, ugaroltatjuk vagy ideiglenesen gyepként kezeljük - kaszáljuk, a kaszálékot otthagyjuk, hogy növelje a talaj humusztartalmát. Erősen figyelünk a vetésváltásra, a korszerű, forgatásmentes talajművelésre. Szántás helyett gruberezéssel, sekély tárcsázással mozgatjuk meg a talajt, így a szármaradványok nem kerülnek mélyre, ezáltal tápanyagban gazdagabb rétegbe csírázhat majd a vetőmag, s kevesebbet kell költeni műtrágyára. A felszínen és a közelében maradt növények javítják a talaj vízháztartását is, akárcsak a talajmozgatás után a felszín gyors lehengerezése. Amivel lehet, takarékoskodunk, figyeljük az vetőmag és inputanyag árakat, kihasználjuk az esetleges akciókat.

A Claas Dominator előtt Simon József, fent, a kombájn vezetőfülkéjénél a mezőgazdaság szeretetével alaposan megfertőzött Petrics Dávid
Fotó: Fincza Zsuzsa

Csordás Zsolt zalaegerszegi mezőgazdasági szolgáltató-vállalkozó is "gyengének" minősítette az idei mezei szezont, ő "csupán" 200 ezer forintos veszteséggel zárja az évet. Mint megjegyezte: az oka, hogy csak kis területen, 5 hektáron gazdálkodik, munkája zömét a szolgáltatás teszi ki - e kategóriába tartozó tevékenyég közben "értük tetten", amint egy kicsi, mintegy ezer négyzetméteres táblán kombinált magágyelőkészítő vetőgéppel a föld tulajdonosának megbízásából őszi búzát vetett.

- A szárazság miatt sajnos nehéz, s így költségesebb a talaj megmunkálása - szállt ki a tájékoztatás kedvéért a Belarus traktor fülkéjéből Csordás Zsolt. - A szolgáltatásban a lakosság által művelt mezei, szőlőhegyi területek, nagyobb kertek szántásának a végén járok már, s a vetésekkel is jól állunk. Magam az egyedül maradt, beteg öregek "elhagyott" területein gazdálkodom, ezúttal zömmel búzát, tritikálét vetettem. Télen készenlétben állok, s ha kell, felszerelem a traktorra a hótolót.

Csordás Zsolt kombinált magágyelőkészítő vetőgéppel dolgozik, így nincs plusz taposási kár
Fotó: Fincza Zsuzsa

Amire Csordás Zsolt igazán büszke: a földművelés szeretetét sikerült a családban továbbörökítenie: fia, Dani is traktorra ül, de csak szabadidejében, ugyanis agrármérnöknek készül és a gödöllői egyetemen tanul.

Csordás Zsolt mezőgazdasági szolgáltatóként a lakosság kerti, mezei munkáját könnyíti meg
Fotó: Fincza Zsuzsanna

Simon gazda viszont a szomszédban lakó ifjúságot fertőzi sikeresen a szakma szeretetével: a kukoricaaratáskor körülötte lábatlankodó fiúk: Petrics Dávid és öccse, Kristóf, valamint barátjuk, Szabó Gergő nem csak bámészkodtak, szorgalmasan össze is szedték az elhagyott kukoricafejeket és bedobálták a kombájn adapterébe. Dávid elárulta, hogy ő bizony agrármérnöknek készül...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!