Természet

2023.09.13. 10:30

Virágzik az őszi füzértekercs

Virágzik a kistermetű őszi füzértekercs (Spiranthes spiralis) a Kis-Balatonnál. A hazánkban előforduló kosborfélék közül ez az egyetlen ősszel virágzó növényünk, írja honlapján a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság.

Zaol.hu

Forrás: BFNI

Elsősorban legeltetett, kaszált területeken fordul elő, nem kedveli, ha a füvek összezárulnak tőlevelei felett, így a növényt leginkább a kaszálás, legeltetés megszűnése veszélyezteti. Lápréteken, irtásréteken, legelőkön, száraz gyepeken találkozhatunk vele. Jellegzetessége, hogy szára spirálisan csavarodik, ezen pedig zöldes-fehér virágok sorakoznak füzérszerűen. Felmérése nem egyszerű feladat, halvány színezete és apró termete miatt nehéz észrevenni. Hazánkban természetvédelmi oltalom alatt áll, védett, értéke 10.000 forint, hívta fel rá a figyelmet Miklós Marianna, a nemzeti park Kis-Balaton Nagyberek Tájegységének munkatársa, aki a fotót is készítette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!