Gyerekkori álom

2023.09.06. 06:49

Pajtaleletből új autó született

Egyedi, eredeti olasz torinói Fiat 125 special típusú, 1971-es évjáratú autó parkol a nagykanizsai Hosszú Ernő fogtechnikus a garázsában. Az 52 éves zöld csoda nemrégiben nyerte el végleges formáját, s olyan, mintha most gördült volna le a gyártószalagról. Az autót és 13 másik oldtimer társát szombaton a kanizsai dödöllefesztiválon bárki megtekintheti.

Benedek Bálint

Csodálatos zöld

Fotó: Szakony Attila

- Ez egy gyerekkori álom, egy pajtalelet, ami mostanra valóban a régi fényében tündökölhet - mesélte a tulajdonosa. - A régi autók iránti rajongásomat ismerve az egyik barátom szólt, hogy lenne egy kivételes kocsi, amit jó lenne "kezelésbe" vennem. Szerencsére ez itt Magyarországon, valóban egy pajtában parkolt elfeledve. Hirtelen döntést hoztam, megvettem. Bár, ha előre tudom, hogy ennyi munka és utánajárás lesz a kocsival, akkor másképp döntök. De az ismerőseim, jó barátaim segítségével sikerült valóban az egykori fényét visszaállítani, sőt talán egy kicsit még szebb lett.

Hosszú Ernő saját bevallása szerint bár a fogtechnika is aprólékos munkát kíván, ám a műszaki tartalomhoz kevéssé ért. Utóbbi terén viszont embereire talált, akik segítettek mozgásba hozni a kocsit.

- Munkaórára nehéz lenne lebontani, az autó konkrétan két és fél év alatt nyerte el mostani formáját - mesélt tovább a fogtechnikus. - Minden új rajta, a futómű, a fékek, a lengéscsillapítók, a motort felújítottuk. A kerekek eredeti, gyári Fiat felnik, korhű gumikkal, a lámpái a Carello SpA cég híres olasz autólámpái szintén kifogástalan minőségben lettek felújítva. A kocsi gyönyörű belső megjelenése egy kárpitos barátom keze munkáját dicséri. A tetőkárpit, a szőnyegek, valamint az üvegek is gyáriak, például utóbbiakat a felújítás során sértetlenül szereltük ki és szereltük vissza. A többi különösen nagy utánajárást igényelt. Olaszországban, Imolában egy évben kétszer van egy veterán börze, ott sok értéket lehet találni a Fiat márkához is. Ezen kívül itthon régi autós boltosok is őriznek ezt-azt a pultok mögött.

 

Hosszú Ernő tudomása szerint a 1969-71' közötti gyártmányú Fiat 125 special egyes szériájából Magyarországon 3-4 darab felújított, szép kocsi van. Viszont a kettes széria, ami a garázsában parkol, abból szintén az ismeretei alapján a kanizsai az egyetlen.

- Jó érzés, hogy ennyit foglalkoztunk a kocsival és ilyen csodálatos lett, bár többet kellene az úton töltenie - folytatta. - A kocsit és további 13 másik veterán autó társát most bárki megcsodálhatja szeptember 9-én szombaton 14 órakor az Erzsébet téri szökőkút körül. A többi gépjármű a Kaposvári Veterán Egyesülettől érkezik a 17. Kanizsai bor és dödöllefesztiválra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!