Kirándulás

2023.09.26. 19:15

Életre szóló élmények Erdélyben

A „Határtalanul” pályázat jóvoltából a nagykanizsai Zrínyi Miklós-Bolyai János Általános Iskola hetedikes diákjai Erdélyben jártak.

Pásztor András

A Zrínyi-Bolyai-iskola diákjai számos történelmi emlékhelyet látogattak meg Erdélyben

Forrás: ZH-Archívum

Az intézménytől kapott beszámolóból tudható, hogy a diákok és kísérő tanáraik az út során számos izgalmas programon vettek részt. Jártak többek között Bánffyhunyadon, ahol meglátogatták a 13. századi, impozáns református templomot. Kolozsváron elzarándokoltak az erdélyi Panteonba, amely Erdély nagy költőinek, íróinak és jeles alakjainak végső nyughelye. Megtekintették Mátyás király lovas szoborcsoportját, ahonnan tovább sétáltak Mátyás király szülőházához. Emellett túráztak a Tordai-hasadékban és körbesétálták a Medve-tavat. Megkoszorúzták Tamási Áron sírját, majd találkozhattak a gyergyószentmiklósi Fogarassy Mihály Általános Iskola diákjaival. Bemutatták településeiket, és amíg a csapat egy része barátságos focimeccset játszott, addig a többiek izgalmas játékos vetélkedőn vettek részt.

Ezt követően felkeresték a Gyilkos-tavat és a Békás-szorost, látogatást tettek Gyergyóalfaluban a legendás festőművésznél, Balázs Józsefnél, megismerték nála István pap legendáját és a pünkösdi búcsú eredetét. A kiránduláson érintették még Segesvárt, ahol a város várfalakkal és bástyákkal körülölelt történelmi központjában sétáltak.

Meghódították Déva várát és bejárták a Hunyadi-család vajdahunyadi várkastélyát, amely már a 19. században a magyar nemzet építészeti ereklyéjévé vált.

A tartalmas kirándulásnak köszönhetően hatalmas élményekkel telve érkeztek haza a tanulók és a pedagógusok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!