Miénk itt a tér

2023.09.07. 12:00

A Ságvári-gimnáziumról röviden

A Zalaegerszegi Tanítóképző Intézményben, a volt zárda épületében leánygimnáziumi osztály indult 1955-ben. A középiskola megújulásáról a Zalai Hírlap 1961. február 5-ei lapszáma adott hírt: „A hajdani leánygimnázium az új iskolaévben felvette a Ságvári Endre Gimnázium nevet, s ezzel egyidejűleg helyet adott a fiú tanulóknak is termeiben.”

Nagy Betti

Érettségi vizsga a Ságvári-gimnáziumban 1977 májusában

Fotó: ZH Archív

Az iskola amúgy is élénk sportéletét nemcsak a fiútanulók megjelenése lendítette fel, kellett ehhez a két elhívatott testnevelő tanár, Raffai Imre és dr. Dezső Lászlóné. Raffai tanár úr elsősorban a labdasportokkal, az atlétikával, az asztalitenisszel és a fiútornászokkal foglalkozott, míg Ági néni (bocsássák meg nekem, mint régi ságvárisnak, ezt az elnevezést) a lányok tornász együttesét vezette.

A gimnázium 1972 nyarán a zárdából átköltözött a Kis utcába, a Liszt Ferenc Általános Iskola 12 tantermes épületébe. (Ugyanis ekkor megépült a Kertvárosban az új általános iskola.) Az 1979-es tanévtől bevezetésre került a fakultatív oktatási rendszer, angol-orosz nyelvi tagozaton kívül egy testnevelés tagozatos osztály is indult.

A gimnázium azonban kinőtte a Kis utcai épületet és 1987-ben átköltözhettek új helyükre, a Rákóczi Ferenc utcában megépült új iskolaépületbe, amelynek avatására július elsején került sor. A Zalai Hírlap 1987. szeptember 5-ei lapszáma képes riporttal, „Honfoglaló ságvárisok” címmel mutatta be az új intézményt: „- Az igazgatói iroda? – néz tétován körül három srác a vadonatúj zalaegerszegi Ságvári-gimnázium aulájában, majd meglehetősen bizonytalanul magyarázni kezdik a követendő irányt. Hiába, a tanévkezdés óta eltel egy-két nap még nem volt elég az intézmény 763 tanulója számára ahhoz, hogy igazán belakja, birtokba vegye az iskola 7400 négyzetméterét, a negyven oktatásra alkalmas helyiséget, s azt a sok más egyebet, amit az új oktatási intézmény nyújt.”

Az intézmény 1998-ban nevét Kölcsey Ferenc Gimnáziumra változtatta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!