Feltárulnak Alsóerdő és a környező dombok szépségei

2023.06.12. 19:30

Tölgyek útján, három útvonal vezet erdőn-mezőn

Arany Gábor

A kiindulópontnál Balaicz Zoltán (j), valamint Szilasi Gábor, Orosz Ferencné, Bognár Ákos, Galbavy Zoltán önkormányzati képviselő és az útvonalat kiépítő LÉSZ Kft. ügyvezetője, Pais Kornél

Fotó: A szerző

Az erdőt és mezőt járók újabb útvonalak segítségével fedezhetik fel a város környékét, elkészült a Tölgyek útja három nyomvonalának kijelölése. Az újdonságról hétfőn Alsóerdőn, az Azáleás-völgy bejáratánál, az egyik kiindulópontnál tartottak tájékoztatót. 
Ezen Balaicz Zoltán polgármester hangsúlyozta, a gyalogos turizmus mindig népszerű volt a városban és környékén. Ennek támogatására 2018-ban jelölték ki a túraútvonalak első hálózatát a csácsi városrész térségében, ami a Horhosok útja nevet kapta. Ez lehetőséget kínál mindazoknak, akik szeretnek túrázni, legyenek itt élők vagy ide látogatók. Ezért három különböző nehézségű útvonal közül lehet választani. Ennek folytatásaként jött létre két évvel később a Páfrányok útja, ami Bozsok és Botfa környékét segít felfedezni a kirándulóknak. Szintén három különböző nehézségi fokozatban, ráadásul mobiltelefonos alkalmazások segítik a túrázókat az útvonalat kijelölő táblák mellett.
A Modern városok programban megvalósuló alsóerdei sport- és rekreációs célú fejlesztések kapcsán merült fel az ötlet, hogy a térségben is lehetne túraútvonal-hálózatot kijelölni, ez lett a Tölgyek útja. Ez is három nehézségi fokozattal, hosszúsággal várja a természet gyalogos barátait. Kevés városban találni ilyen, szép tájakon vezető útvonalat, Zalaegerszeg immár kilenccel várja a túrázókat, akikre pihenőhelyek, illetve információs táblák várnak. Ez utóbbiak segítenek megismerni a környék érdekességeit. Ilyen például a Páfrányok útján a Hidegkúti-forrás és ilyen lesz a Mária-képes fa és pihenőhely a Tölgyek útja kiinduló-végpontjától pár lépésre, emelte ki a polgármester.

Az aktív időtöltés kedvelőinek három túraútvonalat jelöltek ki. Ehhez az Alsóerdő területén, valamint a környező dombokon 93 darab útbaigazító oszlopot, 114 darab iránymutató táblát és 8 darab tájékoztató táblát helyeztek ki a LÉSZ Kft. szakemberei. A munkálatok tízmillió forintba kerültek.  

A három túraútvonalból álló hálózatnak két kiindulópontja van. Az egyik Alsóerdőnél az Azáleás-völgy bejáratánál, míg a másik a tv-toronynál.
A Tölgyek útja hálózatot beszédes nevű hegyek, voltaképpen dombok fogják közre: Egerszeg-, Kápolna-, Gógán-, Becsali-, Jánka-, Luka- és Vakaroshegy. A természet minden szépsége megmutatkozik ezen a tájon: tanösvény, forrás, kert, völgy és magaslati torony egyaránt a barangolás részét képezi. A bakancsos túrázás mellett érdemes időt szánni az aktív élményekre is, hiszen bringapark, sport- és élménypark, valamint erdei tornapálya is található a közelben.

 

Zöld túra: a legrövidebb, 7,5 kilométer hosszúságú szakasz felülnézetből egy pillangó alakját mutatja. Természeti szépségei közül kiemelkedik a város egyik legkedveltebb kirándulási célpontja, az Aranyoslapi forrás. Aki nyáron levendulát szeretne szüretelni, az alsóerdei Levendula Kertben bátran megteheti ezt. Az indítótábla közelében található a Madárerdő tanösvény, valamint szomszédságában a kalandokra csábító Alsóerdei Sport- és Élménypark várja az aktív kikapcsolódás szerelmeseit. Hogy az erdőt jelentős zarándokhelyként tartották nyilván, arról az egykori Mária-képes fát felidéző tábla mesél. Kezdő túrázók is bátran nekivághatnak ennek a szakasznak, hiszen a szintkülönbség ezen az útvonalon mindössze 170 méter.

Kék túra: majd’ egy kilométerrel hosszabb, 8,3 kilométer hosszúságú a Tölgyek útja második túraszakasza, viszont a szintkülönbség meredekebb az előzőnél, 230 méter, így felkészültebb túrázók számára ajánlják. A Mária képes fa tábláját érintő és az Azáleás-völgyön átvezető útszakasz dél felé haladva idézi fel a hazai olajbányászat kezdetét és Zala fekete aranyának történetét.

Piros túra: a leghosszabb, 11,6 kilométer hosszúságú, 290 méter szintkülönbségű túraútvonal kalandozik legmesszebb az Alsóerdőtől. Erdőkkel borított dombhátak, zöldellő mezők és hegyhátakra épült hajlékok mentén járva ismerhető meg a vidék szépsége. Egerszeghegy kápolnájánál, valamint a bazitai tv-toronynál a gyönyörűséges panoráma kifejezés értelmet nyer. 
Az útvonalak mentén tájékoztató táblák segítségével a növény- és állatvilágról, valamint a látnivalók történetéről olvashatunk érdekességeket. Többek között azt is megtudhatjuk, hogy itt időről-időre felkacagnak a kecskebékák, merre uralkodik leginkább a kocsányos tölgy, milyen szánkópályát építettek ki majd’ száz éve, hogyan vált Zala hét természeti csodájának egyikévé az Azáleás-völgy, illetve hol állt a tv-torony „elődje”, a Bődy-kilátó. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!