Miénk itt a tér

2023.05.23. 18:00

Sétatér a vaspálya mellett – Baross liget

Nagy Betti

A Baross liget 2007 októberében

Forrás: ZH-Archívum

„A polgármester indítványára a képviselő-testület indíttatva azon soha nem szűnő hálától, melylyel Baross Gábor kereskedelemügyi miniszter iránt a város képviselőtestülete és közönsége eltelve van, s azon magas látogatás emlékére, melyben a miniszter városunkat f. évi október hó 19-én részesíteni kegyeskedett: a képviselő-testület megbizta a polgármestert, mint a város törvényes képviselőjét, kérje meg a kereskedelmi minisztert, hogy kegyeskedjék megengedni, miszerint a vaspálya állomás mellett újonnan alkotott sétatér „Baross liget"-nek neveztethessék el s a város közönsége itt egy, az utódokat is hálára intő emlékkővel megjelelendő fát ültethessen „Baross fája" név alatt a miniszter látogatásának kedves és boldogító emlékére” – adta hírül a Zalamegye hetilap 1890. november 16-ai száma. Baross Gábor kereskedelmi miniszter 1890. október 19-én az Ukk-Csáktornyai vasútvonal ünnepélyes megnyitására érkezett Zalaegerszegre, a pályaudvaron a képviselő-testület, élén Kovács Károly polgármesterrel, fogadta.

A régi hinta a Baross ligetben 1982 júliusában, Arany Gábor fotója

A Baross ligetre elnevezett parkot sétányaival, az 1892-ben megnyitott kerthelyiséges vendéglőjével hamar megszerették a zalaegerszegiek. Az étterem épülete az 1920-as évektől kisegítő kórházként működött, átalakítását, felújítását 1979-ben kezdték el, hogy az épület újra vendéglátóhelyként üzemelhessen. A Dózsa ligetben – az 1948-ban Dózsa ligetre átnevezett park 2015-ben kaphatta vissza a nevét – a Göcsej vendéglő megnyitásáról beszámolt a Zalai Hírlap 1980. január 17-ei száma, megírta, hogy a másodosztályon üzemelő egység belső termében százan férnek el, az asztalok egy részét boxokban helyezték el, a teraszon, az öreg fák árnyékában 120-an foglalhatnak helyet, az étterem délben nyit és éjfélig fogad vendégeket.

Bálint Károly marosvásárhelyi szobrászművész Wass Albert szobrát 2008 májusában avatták fel ünnepélyesen, 2012 áprilisában pedig a 907-ben vívott győztes pozsonyi csatára emlékezve adtak át emlékművet a ligetben. 
Nekem azért hiányzik a parkból az a régi hinta, meg a homokozó, meg a fagyis bódé, meg a kis butik, aminek a kirakatában Adidas póló is volt. Kicsit élettelen lett a Baross liget.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!