Jónéhány bokor már teljes pompájában virágzik

2023.05.05. 10:15

Már virágos a völgy, de az igazi látványosságra még várni kell

Esős, borult napok után most ragyogóan süt a nap, megnézzük, milyen arcát mutatja Zalaegerszegen az Azáleás–völgy, ahol korábban, naposabb tavaszokon már április végén virágoztak a havasszépék.

Győrffy István

A piros virágpompa

Forrás: Győrffy István

A völgy bejáratánál a vaddisznók dagonyája mellett a sár miatt elkelne a gumicsizma is, de beljebb lekaszált rét fogad, no meg az azáleák, amelyek közül jónéhány bokor már teljes pompájában virágzik.

– Még kell egy jó hét ahhoz, hogy láthassák a látogatók a kert minden szépségét.  Ma délelőtt mindössze páran sétáltak erre – mondja Erdei Gyula természetőr, akivel a park bejárati kövénél találkozunk. A kertet már őrzik, s így lesz ez mindaddig, amíg virágoznak a gyönyörű bokrok.

Erdei Gyula természetőr szerint még egy jó hét kell a teljes virágzáshoz
Fotó: Győrffy István

A völgyben, a meredek domboldalakon meg kell küzdeni azért, hogy közelről lehessen lencsevégre kapni egy-egy szépen kinyílt virágot. Az erdészet azt javasolja a honlapján, hogy az azáleákat, más nevén rododendronokat vagy havasszépéket többször is érdemes megnézni, mert az egyes fajták virágzási idejének eltérése miatt folyamatosan változik a völgy május végéig. Az Azáleás-völgy történetéről annyit érdemes tudni, hogy a hetvenes években kezdték ezeket a növényeket telepíteni kísérleti jelleggel a sajátos mikroklímájú környékre, ahova elsősorban Jeliből szerezték be a csemetéket.

Kora délutánra megélénkül a völgy, a zavartalan napsütés egyre többeket vonz a gyönyörű kertbe, ahol a napfény az azáleáknak kedvez leginkább. A hűvös idő a ludas abban, hogy későbbre tolódott az azáleák virágzása, ami az idén is eltart legalább május végéig…
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!