Ismét megválasztják a város tortáját

2023.05.18. 08:00

Hagyományos és reform kategóriában lehet nevezni a versenyre

Idén is „saját” tortákkal ünnepeli Keszthely a város születésnapját. A pályázatra május 31-ig lehet nevezni.

Péter B. Árpád

Keszthely édessége 2021-ben a cserszegi fűszeres-mandulás torta lett, amely Németh Béla alkotása

Fotó: Polgármesteri hivatal

A „Keszthely város tortája 2023” címért ezúttal is versenybe szállhat minden zalai székhellyel vagy telephellyel rendelkező cukrászda. A jelentkezők hagyományos és reform (mentes) kategóriában kandidálhatnak. Nevezési díj ezúttal sincs, de fontos feltétel, hogy új, saját recept alapján elkészített tortával lehet pályázni, s a különlegességnek tükröznie kell a magyaros és a regionális ízvilágot. A keszthelyi kapcsolódás külön értékelési szempont lesz.

Az édes kreációkat szakmai zsűri bírálja el, a győztest a város napján hirdetik ki, június 3-án. A versenyt közösségépítő szándékkal hirdették meg, immáron harmadik alkalommal, s tapasztalatok alapján a kezdeményezés jó visszhangra lelt a helyiek és a városba látogató turisták körében egyaránt.

Tavaly a Keszthely város tortája címet a Sütibolt alkotása, a K 775 fantázianevet viselő különlegesség nyerte el, amelynek alapja mandulaliszttel készült, rá pedig sóvirágos karamell került mandula grillázzsal. A következő réteget egy tejszínes, sós karamellkrém adta, amin csipkebogyózselés réteg volt található, a kompozíciót pedig könnyű csipkebogyóhab zárta le.

A reform kategóriában a hévízi Mozart Cukrászda Magyarok nagyasszonya tortája diadalmaskodott, amely liszt-, cukor- és laktózmentes desszert, mandulás piskótával, csokoládé- és málnamousse-szal, valamint málnazselével.

A „Keszthely város tortája 775”-verseny eredményhirdetése után már azon a hétvégén is megkóstolhatók a győztes remekek a nyertes cukrászdákban.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!