Tételes elszámolású készítmények

2023.01.22. 09:00

Változott néhány gyógyszer kiváltásának menete

Több nagy értékű gyógyszert már a lakóhelyhez közeli patikában is kiválthatnak a betegek egy közelmúltbeli jogszabályváltozás nyomán.

Marton Attila / Veszprémi Napló

– A változás lényege az, hogy bizonyos nagy értékű gyógyszerek eddig csak a kórházi ellátási láncon belül voltak elérhetőek, és egy úgynevezett tételes elszámolású keret terhére lehetett belőlük rendelni. Ezentúl a betegnek nem kell visszamennie majd a készítményt felíró intézménybe (centrumba), hanem a saját lakóhelyéhez közeli gyógyszertárban is kiválthatja ezeket – tájékoztatott Alfási Tünde, a veszprémi Tündérkert Gyógyszertár vezetője. A tételes elszámolású gyógyszerek közé a nagyon magas költségű, biológiai gyógyszerek tartoznak – például a személyre szabott terápiát lehetővé tevő bizonyos onkológiai készítmények –, de a pikkelysömör, a Crohn-betegség és más betegségek gyógyszerei is megtalálhatók közöttük. 

A kórházi, tételes elszámolású cikkek kapcsán történt kormányrendeleti változás következtében az alábbi hatóanyagok tételes elszámolású finanszírozása megszűnt: adalimumab, certolizumab-pegol, etanercept, golimumab, thalidomid, lenalidomid, pemetrexed, gefitinib, erlotinib, abirateron-acetát, enzalutamid. Míg korábban ezen gyógyszerek rendelése kizárólag kórházi intézeti gyógyszertáron keresztül történhetett, a továbbiakban támogatott gyógyszerként ezeket a készítményeket a kezelőorvosok rendelhetik meg, és a jogszabályváltozás lehetővé teszi, hogy a közforgalmú gyógyszertárak szolgálják ki a betegeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!