Ismét nyitva hétfőtől a Tourinform

2023.01.15. 18:00

Kirándulástipp: látogassunk el a Kandikóhoz

Néhány hét szünet után újra nyit január 16-án, hétfőn a Tourinform Iroda Zalaegerszegen.

Mozsár Eszter

Kilátás a Kandikóról

Forrás: Tourinform Iroda Zalaegerszeg

A látogatók még advent idején találkozhattak utoljára személyesen különféle programok alkalmával az iroda munkatársaival, akik ismét a megszokott nyitvatartási időpontokban, hétköznap 8.30 és 16.30 között várják az ügyfeleket. A 2023-as turisztikai kínálatot és a programokat továbbra is a www.zalaegerszegturizmus.hu oldalon olvashatják.

Eközben a közösségi oldalon további kirándulási tippeket osztanak meg folyamatosan. Mint írják, a kulturális élmények mellett a természeti kincsek várnak felfedezésre. Néhány napja a Válicka környékét, a Páfrányok útját és a Gébérti-tó környékét ajánlották, most pedig Göcsej legmagasabb pontjának, a Kandikónak a történetét osztják meg az olvasókkal:

„Kandikó legendája

Göcsej tájegység legnagyobb magaslata a Dobronhegy település közelében található, 304 méter magas Kandikó. Ha rábukkantok a geodéziai toronyra, jó helyen jártok! Amikor a táj a szemetek elé tárul, gondoljatok a „hegy” 19. században lejegyzett mondájára. Eszerint Zala megye területén a népvándorlás idejében Kandikó vezér volt a legfélelmetesebb harcos, aki Csatár vitéz feleségére pályázott, ezért vadászatra hívta. Csatárt a megbeszélt helyen Kandikó katonái várták, s a mélybe dobták őt. Hogy meggyőződjön Csatár haláláról, Kandikó a hegy szélére lépett, ami ekkor füstöt és tüzet hányván magával ragadta Kandikót a mélybe.

Innen a mondás: Ha tiszta a Kandikó, az jó időt, derült égboltot ígér, ha viszont gőzölög, akkor rossz időt jósol.

Tipp: Göcsej kevésbé ismert területeit fedezheted fel, ha a Keresztek Útja elnevezésű túraútvonalat végigjárod Zalaegerszeg és Szentkozmadombja között a kék kereszt jelzést követve. A jánkahegyi dombhátra felkapaszkodva pihenj meg a kilátónál és gyönyörködj a panorámában!”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!