Magunkat kell megszeretni

2023.01.04. 10:00

Karda Jázmin tetováló: "Sosem voltam törékeny virágszál, és ezért sokat bántottak"

Karda Jázmin tetováló közösségi oldalán posztsorozatot indított,amely révén a látogatók nemcsak a szakmájának rejtelmeibe, hanem kicsit személyes terébe is betekintést nyerhetnek. A munkájában maximalista hölgy első bejegyzései között egy igazán érzékeny témával, az életét jelentősen befolyásoló frusztrációival foglalkozott.

Benedek Bálint

A valódi kulcs az önelfogadás, vallja Karda Jázmin

Forrás: Karda Jázmin

- Miként lehetek egyszerre hiteles tetováló és nagybetűs nő úgy, hogy elkerüljem a sztereotípiákkal való megbélyegzést? – tette fel a húsba vágó kérdést a 25 éves hölgy. – Még a kezdetek kezdetén duci, önbizalomhiányos tinédzserként vágtam bele. Aztán 17 évesen tele komplexusokkal folyton olyan magas elvárásokat támasztottam magam elé, melyeknek lehetetlen volt megfelelni. Az első és egyben legzavaróbb dolog, amivel szembe kellett néznem nap mint nap, az a tükör volt, vagy amit a tükörben láttam. Mert nem szerettem, sőt egyenesen gyűlöltem a testemet. Sosem voltam vékony, törékeny virágszál, és ezért sokat bántottak: „Te tehén, undorító vagy!” Ilyen és ehhez hasonló sértésekkel csúfoltak, ezek a fiatalkori sérülések mélyen megmaradnak az emberben.

Amikor a mérleg átlépte a 90 kilogrammot, érezte, hogy itt az ideje a drasztikus változásnak, rengeteg módszert és edzésformát próbált ki, diéták sokaságát. Jázmin kilenc év alatt  nem kevés szenvedés és erőfeszítések árán lefogyott, formálódott, közben pedig egyfolytában várt az elégedettség érzésére, ami végül sosem jött el. Rengeteg önfejlesztő könyvet olvasott, s csak ezt követően eszmélt rá, hogy lehet bármennyire fitt és egészséges, 10 vagy akár 20 kilóval kevesebb, soha nem lesz elégedett a külsejével. Rájött, hogy a valódi kulcs az önelfogadás lesz.

Forrás: Karda Jázmin

- Érdekes érzés volt, hogy amíg a munkámban 100 százalékig magabiztos vagyok, addig a magánéletben, magammal szemben sosem lehettem teljesen elégedett – mesélte. – Pedig évek teltek el, és a duci lányból igazi nővé lettem, aki bár még mindig gátlásokkal küzd, de útközben megtanulta megszeretni magát. Szóval az egész nem is a testünkről szól, hanem arról, hogy a saját fejünkben hogyan tehetünk rendet. Mások fejében úgysem lehet, mert ha van rajtad 20 kilogramm súlyfelesleg, akkor “dagadt tehén vagy”. Ha lefogysz és dögös vagy, akkor meg könnyű erkölcsű nőnek gondolnak. Mondjuk, hogy más mit gondol, azzal sosem szabad foglalkozni. Hiába elcsépelt: magunkat kell megszeretni és elfogadni. Ez a titok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!