Olvasói fotók

2023.01.19. 16:30

Cinegék az ágak között

Nagykanizsai olvasónk, Wenczel Erika küldte el portálunknak ezeket a képeket néhány, ágak között megbújó cinegéről. A széncinege mellett kormosfejű cinegét is lencsevégre kapott.

Benedek Bálint

Fotó: Wenczel Erika

– A téli madáretetés időszaka van, a cinegék gyakori vendégeink, főleg a széncinege, a kékcinege és a barátcinege – írta Erika. – A fenyvescinegét inkább az erdőkben figyelhetjük meg, utóbbi példány a legkisebb termetű. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 1984-ben Az év madaraivá választott 6 cinegefajt, köztük a képeken szereplő cinegéket is. A cinegefélékről érdemes tudni, hogy hasznos rovarevők: előszeretettel fogyasztják a kártevő ízeltlábúakat, hernyókat, atkákat, levéltetveket és szúnyogokat. A téli időszakban, amikor a rovarok visszahúzódnak, a cinegefélék magvakkal, bogyókkal is táplálkoznak.

Fotós: Wenczel Erika

Anyagcseréjük gyors, ezért naponta a saját súlyukkal azonos tömegű rovart képesek elfogyasztani. Késő ősztől tavaszig az emberek is segíthetik a táplálásukat. Legkedvesebb eledelük az olajos magok: napraforgó, köles, muhar, fénymag. Cinkegolyót pedig bárki készíthet natúr faggyúból, magokkal keverve.

Fotós: Wenczel Erika
Fotós: Wenczel Erika
Fotós: Wenczel Erika
Fotós: Wenczel Erika
Fotós: Wenczel Erika

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!