Ünnepváró fények

2022.12.14. 12:00

Adventi szomszédolás a kirándulást kedvelő zalaegerszegi nyugdíjasokkal

A nyári kánikulában, amikor a tűző napnak is fittyet hányó zalaegerszegi kirándulást kedvelő nyugdíjasok csapata megcsodálta Mozirje, a szlovéniai kisváros peremén koratavasztól késő őszig virágpompában ékeskedő kedves kis arborétumot, megfogadták, hogy adventkor visszatérnek, hogy az ünnepi öltözetét is szemügyre vegyék.

Fincza Zsuzsa

A fagypontot alig meghaladó hőmérséklettel, de napsütéses idővel fogadta a zalai kirándulókat a szlovén főváros

Fotó: Fincza Zuzsa

Az elhatározást tett követte, s alighogy felgyúltak advent fényei, útra keltek. A jó hangulatot már állandó pilótájuk, Vass Károly megalapozta, a barátságos meleg autóbuszban szaloncukor-kóstolóval fogadta hűséges utazóit. Útközben adventi dalokat hallgattak, Pusztai Eszter idegenvezető a tájékoztatás mellett karácsonyi történetekkel hangolta a látnivalókra a vándorokat - a négy gyertya meséjének tanulságát magukkal is vitték az útra: amíg a "remény" lángja él, a kialudt gyertyák kanóca is újragyújtható.

- Évente két adventi kirándulást szervezünk, ezzel az úttal a nyári ígéretünket teljesítettük, leellenőriztük, valóban olyan csodás-e a karácsonyváró mozirski arborétum, mint hírlik. Előtte tettünk egy kört Ljubljanában, megnéztük egy-két nevezetességét, megvártuk, amíg felkapcsolták és megcsodálhattuk a főváros adventi fényeit, s az út végén, befejezéseként végigjártuk a feldíszített arborétumot - adott tájékoztatást Kovácsné Dakó Györgyi, a zalaegerszegi Kirándulást Kedvelő Nyugdíjasok Klubjának vezetőségi tagja, az adventi túra háziasszonya, hozzátéve, ezúttal vendégeket is vittek magukkal, a zalaegerszegi társasághoz 18 fővel csatlakozott a lenti nyugdíjasok klubja.

Zalaiak a Szent Miklós-bazilikában

Amúgy Ljubljana is megér akárhány visszatérést, sétát a város főterén, bámészkodást és fényképezést a Hármas hídon, barangolást az óvárosban, összehasonlítást, hogy melyik nyújt nagyobb élményt: a Szent Miklós-székesegyház a névadó szent életét bemutató freskókkal, szobrokkal, látványos kupolájával, vagy a Ljubljanica folyótól pár lépésnyire, a Presener téren magasodó Angyali üdvözlet ferences templom a lazacrózsaszín külsőjével, Francesco Robba tervezte híres főoltárával. A várba ugyan gyalog is fel lehet kaptatni, de túl sok időt rabolt volna el az adventi ünnepléstől, így felvonóval vitettük fel magunkat, lépcsőzni persze így is kellett, de a falakról a városra nyíló kilátás mindenkit kárpótolt a fáradozásért. Nagy sikere volt a várudvarban berendezkedett adventi udvarnak is, a feldíszített bódékban árult fűszeres forralt bornak a napsütéses, de egyre hidegebb időben nőttön-nőtt a vonzereje - senki sem sokallta érte poharanként a 3 eurót. Szerencsére ez ügyben nem szenvedtünk hiányt a közben fényruhájába öltözködött belvárosban sem - közelítve a fagyponthoz, a Ljubljanica folyó partján sorakozó vendéglátók kerthelyiségét az asztalok közé, vagy az asztalokra helyezett nyílt lánggal melegítő fűtőtestek tették még csábítóbbá.

Szlovénia fővárosának ez évi karácsonyi dekorációja "Közös gondolat - közösségi szellem" címmel az összetartozást, a közösség erejét hivatott szimbolizálni. A hivatalos tájékoztatása szerint az idei adventi fények Ljubljanát minden gondolkodó lénnyel kapcsolatba állított organizmusként, metafizikai és intellektuális aspektusban mutatják be. A projekt körülbelül 850 szoborból és karakterből áll - a díszítés központi eleme a központi idegrendszer, a város agya, amely a Preseren teret díszíti. A neuronok, mint információhordozók a fő artériaként működő Ljubljanica folyó mentén haladnak, bemutatva a város szervezetének biomechanikai vonakozásait, a fákat hosszú fénylánc köti össze, a gyökerek és az ágak alkotta hálózat a természet és az univerzum kapcsolatának jelképe. A metafizikai komponensek matematikai és geometriai formákban tükröződnek - mi, hétköznapi halandók mindebből persze keveset fogtunk fel, egyszerűen csak különlegesnek és meghökkentően szépnek találtuk a fénybe öltözött Ljubljanát -, akinek ezután lesz része az élményben, jó, ha előre felvértezi magát az információkkal.

Kilátás Ljubljanára a fellegvárból

Mozirski gaj, a tavasszal és nyáron turisták tízezreit vonzó bájos arborétum és skanzen igazi karácsonyi tündérmesével fogadta visszatérő zalai vendégeit. A park szervezői eredetileg úgy tervezték, hogy idén, a 7. alkalommal már 2 millió kis lámpát szerelnek fel - jusson minden szlovén polgárnak egy! - , de az európai energiaválság miatt szolidaritásból nem emelték a számot, így ugyanúgy, mint tavaly: 1 millió 700 ezer darab 100 százalékban LED technológiát használó energiatakarékos égővel díszítették fel a fákat, bokrokat, sétányokat, épületeket. Az arborétumba varázsolt karácsonyi tündérmese idei üzenete a remény, a szeretet és a támogatás fontossága. A négy és fél hektáros területet tematikus kertekre osztották, az Európai Unió fasora a kiállítótoronnyal kék és sárga színekkel fénylik, ezzel is kifejezve Szlovénia uniós elkötelezettségét és Ukrajna támogatását. A Mikulás kertje a házával a fényalagút közvetlen közelében zöld-fehér színben díszlik, a füvészkertek kék és lila színben pompáznak, a japán udvar a szerelem kertjévé avanzsált, a Savinja folyó menti Natura sétány a természet megőrzésének jelentőségére hivatott emlékeztetni. Az idén különösen nagy hangsúlyt kaptak a parkban található történelmi épületek, kiemelve a hagyomány és a kultúra ápolásának fontosságát. A sétányokon helyi kézművesek kínálták termékeiket, az épületek előtt forralt borral, teával, édes falatokkal várták a sétáló vendégeket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!