Csalamádé, svéd uborka, bödönös beledobáló - receptekkel!

2022.07.22. 12:00

Savanyúságeltevő kurzus az andráshidai közösségi házban

Az uborkaszezon közepén járva felpörgött a kiskertek termését feldolgozó családi nagyüzem is, telnek a polcok, a fakkok, a stelázsik a spájzokban, kamrákban, kamurákban. Nemrég Zalaegerszegen az andráshidai közösségi ház konyháját is ecet, fűszerek, hagyma, kapor és más zöldségek illata töltötte meg.

Fincza Zsuzsa

Forrás: Fincza Zsuzsa / Zalai Hírlap

Az Ahida Közösségeiért Egyesület mottója: "Ne csak a jó pap tanuljon holtig", s ennek szellemében a Gazd'asszony Klub pallérozásával savanyúságeltevő kurzust tartottak.

A csalamádé összeállítása, fűszerezése közösen történt. A képen (balról jobbra) Takács Lajosné, Vass Ferencné, Méhes Györgyné és Molnár Klára
Forrás: Fincza Zsuzsa / Zalai Hírlap

– A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Városi Civil Alap támogatásával szervezett programok keretében tavaly ilyentájt lekvárokat főztünk, az idén hagyományőrző és továbbképzési céllal a savanyúságeltevés került sorra. Elhoztuk magunkkal a bevált családi recepteket, közösen elkészítjük azokat, a klasszikus savanyúságok mellett újdonságokat is kipróbálunk – magyarázta a hétvégi serénykedés okát Molnár Klára, az Ahida Közösségeiért Egyesület elnöke, a Gazd'asszony Klub vezetője, aki a hagyományos csalamádé Molnár családban szokásos változatával ismertette meg a társait. Gyorsan elkészültek vele, hiszen többen is szeletelték, gyalulták az alapanyagot.

Ahidai csalamádé - látványnak sem utolsó. 24 óra "pihenés" után került üvegekbe

Következzék az ahidai csalamádé receptje! Zöldségek: 1, 5 kg zöldpaprika (lehet kaliforniai vagy más színes fajta is közte), 1,5 kg sárgarépa, 1,5 kg uborka, 2 kg vöröshagyma. A fűszerlé: 2 deci 10 százalékos ecet, 7 deka só, 40 deka cukor, 1 kávéskanál szalicil, 1 kávéskanál citromsav, 3 darab babérlevél, 1 evőkanál feketebors.

Molnár Klára a paprika gyalulását vállalta
Forrás: Fincza Zsuzsa / Zalai Hírlap

A felaprított zöldségféléket összekeverték, leöntötték a fűszerlével, majd közös és alapos kóstolgatás után tettek még hozzá egy kis ecetet és sót – ezek nem mindig egyforma erősségűek, magyarázták a korrigálás okát. Az alaposan összekevert csalamádét 24 órán át állni hagyták és csak utána rakták üvegekbe. Méhes Györgyné Joli odahaza 2 kiló káposztából, ugyanannyi paprikából, uborkából, zöld paradicsomból és fél kiló hagymából készíti a csalamádét. Kedveli a család a színes változatot is: 1 kiló lila káposztához fél kiló hagyma és fél kiló nyers cékla dukál. Joli egyébként a csalamádé készítésével megvárja az őszt, amíg a káposzta megszívja majd magát nedvességgel.

Takács Lajosné az uborkát gyalulta
Forrás: Fincza Zsuzsa / Zalai Hírlap

Az ahidai savanyúságkurzus újdonsága a "svéd uborka", amúgy a Molnár család kedvence, de előkészítését Takács Lajosné Nusi vállalta: a 4 kiló uborka mellett egy könnycsepp ejtése nélkül felszeletelte a kiló vöröshagymát is. A felöntőlevet már közösen állították össze: 6 deci vízhez 4 deci 20 százalékos ecetet öntöttek, ebben elkevertek 72 deka kristálycukrot, 9 deka sót, 12 gramm mustármagot, 1 kávéskanál nátrium-benzoátot. A svéd uborkának is állnia kell egy napot, mielőtt üvegekbe kerül (közben ajánlott néha megkevergetni.)

Vass Ferencné rózsáira bontotta a karfiolt
Forrás: Fincza Zsuzsa / Zalai Hírlap

Vass Ferencné Ica a karfiol-savanyúság összeállítását vállalta. Egy 5 literes dunsztosüvegbe való adag receptje: 2 közepes fej karfiol, 2,5 deci víz, 5 deci 10 százalékos (vagy 3 deci 20 százalékos) ecet, 8 evőkanál cukor, 2 evőkanál só, 3 babérlevél, 8-10 szem feketebors, 1 teáskanál mustármag, 1 teáskanál borkén, 1 teáskanál nátrium-benzoát. A felöntőlevet felforralták, s csak miután meghűlt, öntötték rá az üvegekbe rakott karfiolokra.

A svéd uborkának is állni kell egy napig, mielőtt az üvegekbe kerül
Forrás: Fincza Zsuzsa / Zalai Hírlap

Egyre nagyobb divat Andráshidán is a "beledobálósnak" nevezett vegyes savanyúság. Méhesné Joli 6 liter vízbe 6 deci 20 százalékos ecetet önt, ebbe 30 deka sót, 1 kiló 20 deka cukrot, 6 kiskanál tartósítószert, 1 mokkáskanál borként kever, rak bele feketeborsot, mustármagot, koriandert, babérlevelet és tormát, ebbe kerülnek szép sorjában, ahogy teremnek a kertben a zöldségfélék. Gálosné Zsiday Máriának "bödönös" mértékegységgel van hasonló, mégis kissé más receptje. Hozzávalók 6 liter vízhez: 6,5 deci 20 százalékos ecet, fél kiló cukor, 20 deka só, 1 csomag nátrium-benzoát (15 gramm), 4 deka borkén, 5 szem szegfűszegbors, 5 babérlevél, 1 csomag mustármag, fél csomag egész kömény, fél csomag koriandermag, 3-4 darab tíz centis tormadarab, 8 darab meggyfalevél, 5 darab szőlőlevél, 4 szál kapor. A keveréshez kizárólag fakanál (a hangsúly a fán van) használható, a bödönre jól zárjuk rá a tetejét – Marika tanácsa: uborkát ne rakjunk ebbe a fajta savanyúságba, mert ha kissé punnyadt, elromlik tőle az egész.

A karfiol azonnal az üvegbe került, a fűszerlét felforralták és kihűlés után öntötté rá. A képen Takács Lajosné és Molnár Klára 
Forrás: Fincza Zsuzsa / Zalai Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!