A kék vércsét és a túzokot igyekeznek megmenteni

2022.05.01. 07:00

Szlovák és magyar természetvédők közös projektet indítottak két madárfajunk megmentésére

Szlovák és magyar természetvédők közös projektet indítottak két veszélyeztetett madárfajunk, a kék vércse és a túzok megmentése érdekében – adta hírül a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

ZH

Tojó és hím kék vércse Fotó: Lóki Csaba/MME

A kék vércse és a túzok sorsát a szakértők a legnagyobb aggodalommal figyelik, állományuk az elmúlt évtizedek alatt drámai mértékben csökkent bizonyos régiókban, kontinentális szinten pedig az eltűnés fenyegeti őket. Szlovák és magyar ornitológusok hosszú ideje együttműködnek a populációk megerősítéséért, s az erőfeszítések mostantól egy ötéves, az Európai Unió által támogatott programban koncentrálódnak. 

Szlovákiában a projektet a Sysľovské polia különleges madárvédelmi területen hajtják végre, mely az ország utolsó helyszíne, ahol mindkét faj rendszeresen előfordul. A kék vércse már a kihalás szélén állt Szlovákiában, 2012-ben egyetlen sikeres költőpárt sem észleltek. Attól kezdve különböző természetvédelmi akciókat hajtottak végre, s a populáció mérete ingadozó. Míg 2019-ben 22 sikeres pár 74 fiókájának örülhettek, 2021-ben már csak 14 pár sikeres költését észlelték 35 fiókával. Szlovákiában túzokköltést 2012 óta csak 2018-ban regisztráltak: négy fészkelési kísérletet jegyeztek fel ismeretlen eredménnyel. A Sysľovské polia földjeinek 95 százalékára jellemző az intenzív gazdálkodás, beleértve a növényvédő szereket és műtrágyákat is. 
Hasonló a helyzet nálunk, a Kisalföldön, illetve a Fertő tó különleges madárvédelmi területen – ezek hazánkban a túzok, valamint a kék vércse legfontosabb élőhelyei. 

A projekt keretében a területeken 100 költőládát helyeznek ki; de összesen 331 hektáron az invazív fafajok, illetve az agresszív gyom- és cserjefajok eltávolításával élőhely-helyreállítási munkálatokat is elvégeznek. A gazdákkal együttműködve 50 hektár intenzív szántón ugarsávokat hagynak élő- és táplálkozóhelyül a madaraknak. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!