Összefogás a barna varangyokért

2022.03.13. 07:00

Megépült a békakerítés az egerszegi Alsóerdőnél

Jubilálnak a besenyő-öreghegyi polgárőrök: a környezetvédőkhöz csatlakozva szervezésükben immár ötödik alkalommal épült meg az Alsóerdő és az aranyoslapi forrás közötti forgalmas út mindkét oldalán a békamentő fóliakerítés.

Fincza Zsuzsa

A környezetvédő polgárőrök már rutinosan és szakszerűen rövid idő alatt felépítették a békamentő „védművet” az út mentén és a rét szélén

Forrás: Fincza Zsuzsa

Egy kicsit mindig könnyebb a dolguk: múlt csütörtökön ugyanis dr. Illyés Zoltán környezetvédelmi szakértő instrukciói alapján az öreghegyiek „gépesített alakzata” László Istvánnak, Dancs Istvánnak és Papp Lajosnak köszönhetően megtisztította az avartól a nyomvonalat, majd kiszántotta a terelőfólia árkát. Másnap az öreghegyiek Dancs István, Nyári Pál és unokája, Dávid, Tóth János, Gyenge Tibor, Gyengéné Bánhidi Klára, Szakony László, Kerkai László, Boronyák Gergő, Héder Barnabás, Héder Zsolt és Zsálek Szilárd alkotta 12 fős csapatához hívásukra 10 fővel csatlakozott a Gálafejhegyi Polgárőr Egyesület Benkő László, Bödör László, Goór Béla, Gyenge József, Jankó Péter István, Kiss Benedek, Marafai János, Molnár István, Olasz Balázs és Takács Tibor alkotta lelkes közössége, akik „telekszomszédokként” különösen szívükön viselik az aranyoslapi tóban felnövekvő és az ő szőlőhegyüket is előszeretettel látogató barna varangyok többezres közösségének sorsát. Becs István vezetésével a Rendért Zalai Közbiztonsági és Polgárőr Egyesület idén sem maradt ki a munkából, közülük még három ifjú titán: James Dominic Fernandes, Balogh Richard és Péteri Dávid építette kétkezi munkájával a terelőkerítést. 

 

A Domberdő Természetvédelmi Egyesület aktivistái 2010-ben emeltek először békaterelő fóliakerítést az Alsóerdő szélére, hogy a tóhoz ívni igyekvő kétéltűeket megvédjék az elgázolástól. A megyében egyébként egyedülálló munka szervezését 2012-ben vették át a botfai természetvédők, a múlt pénteki munkát Zalai Béla biológus irányította. 

 

A korábban többnapos, kemény fizikai erőkifejtést igénylő feladat a 26 polgárőrnek köszönhetően három óra alatt elkészült. Ezután következik majd a munka dandárja: a tóhoz ívni igyekvő, a fóliáknál megakadt varangyok átcipelése a tóhoz, majd vissza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!