Lelki megtisztulás

2022.03.06. 17:00

Itt a tavaszi tisztítókúra ideje!

A böjt ma már nemcsak vallási tartalommal bír: a tavasz a tisztítókúrák slágeridőszaka is egyben.

Péter B. Árpád

A tisztítókúra lényege: mindenből egy keveset. S persze nem baj, ha a zöldségek, gyümölcsök kerülnek egy ideig túlsúlyba Fotó: ZH Archívum

A hévízi Tourinform-iroda friss összeállításában azt írja, a böjtölésről elsősorban az jut eszünkbe, hogy megvonunk magunktól valamit, amit egyébként nagyon szeretünk. Ennek leginkább szakrális jelentősége van az életünkben, mert a böjt célja hagyományosan nem a fogyás, hanem a megtisztulás, a vezeklés, a lemondás – ami nem csak ételekre vonatkozhat. 

 

Vannak, akik az alkoholos italoktól, az édességektől vagy egyéb testi örömöktől, esetleg a mobil kütyük használatától tartózkodnak egy ideig, sőt újabban akadnak olyan fogadalmak, amelyekben például új ruhák vásárlásáról mond le valaki – áll a Tourinform-iroda összeállításában, amely hozzáteszi: a böjt célja a testi-lelki megújulás, ami viszont nem jár végleges lemondással, hiszen később lelkiismeret-furdalás nélkül visszatérhetünk régi szokásainkhoz. A böjt ma már nemcsak vallási kérdés, a különböző diéták célja a legtöbb esetben a testzsír csökkentése, amit az étrend tartós átalakításával kívánnak elérni, olvasható a tanulmányban. 

 

Az összeállítás idézi dr. Thomas Piber grazi orvos szavait, aki a böjt egészségügyi hatását kutatja. 

 

– Ha bizonyos ideig nem veszünk magunkhoz semmi kalóriát, a sejtanyagcsere regenerálódik, ami tisztító hatást indít el a testünkben – fogalmaz a szakember. – Az összegyűlt méreganyagok elégnek, tisztul a sejtlégzés, a sejtek élettartama így akár 30 százalékkal meghosszabbodhat. Lényegében olyan ez a testnek, mint az újratelepítés a számítógépnek. 

 

Ezzel szemben a fogyókúrát célzó diéta során bár végig ügyelni kell arra, hogy mit eszünk és iszunk, ám az anyagcsere-folyamatot nem állítjuk le, teszi hozzá a kutató. Szerinte azok, akik felesleges kilóiktól szeretnének megszabadulni, ezt böjttel érhetik el leginkább, amely őseink életformáját követi, hiszen a sikertelen vadászatokat mindig böjt követte. Ezzel szemben ma reggelizünk, ebédelünk, vacsorázunk és olykor nassolunk – az év minden napján. Hozzáteszi: korábban nem volt lehetőség folyamatosan étkezni, így a szervezet bizonyos időszakokban felhalmozta a tápanyagokat, máskor pedig elégette azokat. A tisztítókúra lényege, hogy megtaláljuk a helyes arányt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!