Frissen Zalából

2022.01.30. 11:30

Önkéntesként Thaiföldön – a zalaegerszegi Hegedüs Lilla újabb kalandokra vállalkozott

Néhány hónapja, egész pontosan november elején olvashattak a zalaegerszegi Hegedüs Lilláról, aki ideiglenes lakóhelyéről, Portugáliából utazott a nyáron Peruba, hogy több hétig tanítsa az ottani, szegény sorsú gyerekeket.

Mozsár Eszter

A fiatal lány már akkor azt tervezte, hogy a világ más táján is szeretne hasonló módon önkénteskedni. Tervben volt Bolívia, Indonézia, a Távol-Kelet. Az álom valóra vált, Lilla ugyanis január elejétől Thaiföldről írja élményekkel dús blogbejegyzéseit.

Már akkori beszélgetésünknél azt gondoltam, hogy nagyon bátor, mivel egyedül vállalkozik ilyen hosszú útra. Ráadásul úgy, hogy nem konkrét tervvel érkezett a világ másik felén található országba. Egyszerűen kiszállt a mókuskerékből, feladta jól fizető, biztos portugál állását. Repülőjegyet is csupán az odaútra vett. Mindezt azért, hogy feszegesse a saját határait, jobban megismerje saját magát, világot lásson, miközben a munkáját, szakmai tudását, tapasztalatát ajánlja fel éppen annak, akinek szüksége van rá. Először Phuket térségét és Phi Phi szigetcsoport világát fedezte fel, aztán tovább utazott. Lilla ezúttal nem gyerekeket tanít, hanem egy kutyamenhelyt működtető thai-német házaspárnak segíti mindennapjait. Cserébe kosztot és kvártélyt kap, s mindazt a szabadidőt, amikor izgatottan felfedezheti a környéket. Az önkéntes munkát már Ko Jum alig 1500 lelket számláló szigetén vállalta. A lakosok 80 százaléka önfenntartó, Lilla leírja, hogyan tért át az európai étkezésről a thai konyhára, hogyan ismerkedik nap mint nap a helyi szokásokkal, s milyen volt a helyiek idei első teliholdas szertartása, amit azért kértek, hogy a fentiek egész évben ellássák őket hallal és minden jóval.

„Bank nincs, kórház nincs, pénzautomata nincs, benzint üvegekből vagy műanyag palackból tudsz venni a robogókhoz, amit itt mindenki használ – sisak nélkül, papucsban, néha négyen helyet foglalva ugyanazon a kismotoron. Egy pálmafa erdő közepén élek egy kis házikóban, ahol önkénteskedem” – írja blogjában. 

Aki kíváncsi, hogy hogyan alakul az egerszegi lány sorsa ilyen nomád, ám annál szebb helyen, az kövesse blogját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!