Frissen Zalából

2021.12.08. 12:00

Túra a Hévíz-patakon? Igazán mozgalmassá váltak a hétvégék ezen a különleges helyszínen

A lehűléssel ismét aktív lett a túraélet a Hévíz-patakon. Múlt vasárnap több csoport útra kelt; sokan a Mikulás jegyében pattantak csónakba vagy SUP-ra.

Péter B. Árpád

A SUP-os csapat a vasárnap reggeli indulás előtt, középen guggol Jártó Bernadett

Forrás: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

Magyarországon ez az egyetlen meleg vizű patak, amelyen télen is lehet evezni, a gyógyvíz miatt ugyanis sosem fagy be. Túrákat szervezni – természetvédelmi megfontolásból – csak október 30-tól március 15-ig lehet, ebben a négy és fél hónapban viszont folyamatosan nyüzsgő a part, múlt vasárnap reggel is számos csoport indult útnak – a szemerkélő eső ellenére.

– Ezúttal, az időjárás miatt, a táv háromnegyedét teljesítjük – mondta a start előtt Jártó Bernadett, a SUP the Lifestyle vezetője. – Többen megijedtek az esőtől és visszamondták a túrát, de így is több mint húszan útra kelünk. Ez lesz itt a negyedik szezonunk, s mi minden évben itt tartjuk a Mikulás-túránkat. A tavalyi sajnos elmaradt a pandémia miatt. Az időjárás most nem túl szerencsés, de a kemény mag eljött.

A patakon nagyon jó evezni, mert mindenütt, még a táv végén sem süllyed a hőmérséklete 10-13 fok alá, folytatta a csapat vezetője, hozzátéve: gyönyörű a vízi világ, nagyon szép a növényzet, a ködfelhővel pedig igazán misztikus a hangulat. Éppen ezért szezononként négyszer-ötször visszatérnek Hévízre.

Jártó Bernadett arról is beszélt, kajakkal és kenuval már régóta lehet evezni a Hévíz-patakon, néhány éve pedig SUP-deszkán is kipróbálhatják a résztvevők a téli túrázást. Ők ezzel a rendkívül népszerű eszközzel teljesítik a távot.

– A Hévíz-patak szerintem kihagyhatatlan a téli helyszínek közül – tette hozzá a túravezető. – Annyira varázslatos a táj, különleges a meleg víz a tündérrózsákkal: ez egy igazi kalandtúra.

Útra kelt Nyitrai Eszter is, aki elmondta: a Hévíz-patakon még sosem evezett.

– Tavaly is terveztem, hogy eljövök, de a Covid-helyzet miatt ez nem válhatott valóra – fogalmazott. – Nagyon szerettem volna már evezni itt, és most végre útra kelhetek. Nyáron már eljöttünk, de akkor csak megmártóztunk egy kicsit a vízben. Most is az egyik közeli hotelben szálltunk meg a családdal, reggel pedig egyszerűen kisétáltam a kertből a patakhoz.

Nyitrai Eszter három éve SUP-ozik, ami számára „nagy szerelem”. Arról is beszélt: igyekszik különleges túrákon részt venni. Ebbe a sorba illeszkedik a hévízi is, hiszen télidőben meleg vízen suhanhatnak, ráadásul a környezet s a táj is lenyűgöző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!