Frissen Zalából

2021.12.12. 18:00

Nincs karácsony fények nélkül

Ég a gyertya, ég, el ne aludjék – ez a gyermekkori dallam sokszor kúszhat elő emlékeinkből advent idején. Régen az éjféli miséről hazatérők a fenyőfán meggyújtották a gyertyát, jelezve, hogy megszületett a Megváltó. Bár a gyertya a Szentháromság szimbóluma, szerephez jut a dekorálásban is. Nincs karácsony fények nélkül, legyen LED-es füzér, vásárolt vagy magunk készítette mécses.

Mozsár Eszter

Képünk illusztráció.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az ünnepet mindig feldobja a kecsesen lobbanó láng látványa, a finoman terjengő illatosított gyertyák hangulata. Vannak ügyes kezű mesterek, akik igazi remekművet alkotnak viaszból.

Akik az egyszerűségre törekednek, a kezük melegével formázzák a méhviaszt, ilyenkor ugyanis nem kell megolvasztani az alapanyagot, amelynek megmarad a sárgás-barnás színe és az összetéveszthetetlen illata.

 

Az újrahasznosítás jegyében is dolgozhatunk, összegyűjthetjük a régi csonkokat, amelyeket felolvasztva befőttes üvegekbe, hobbiboltban kapható tartókba tölthetünk. A természetesség hívei repce- vagy szójaviaszt is találnak már a kereskedésekben, interneten. A gyertyára narancskarikát, fahéjat, csillagánizst erősíthetünk. A szagtalan alapanyagot akár magunk illatosíthatjuk.

 

Szükségünk van viaszra, kanócra, gyertyaformára. A hobbiboltban fehéren kívül színes viaszt is találunk, ha nem akarunk a régi maradványokkal bíbelődni. Javasolt a fémtalpas kanóc, amivel egyszerűbb dolgozni. A kanócot hurkapálcával és csipesszel tudjuk megtartani addig, amíg a viasz megdermed. Gyertyaformának bármit használhatunk, ami hőálló. Az olvasztáshoz edény és nejlonzacskó szükséges. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!