Frissen Zalából

2021.11.14. 17:00

Dekoráljuk, díszítsük ízlésesen a falakat!

Gyanítom, sok kisgyerek, kamasz tapétázza végig a szobáját az imádott együttesek, hírességek, esetleg mese-, illetőleg akcióhősök, anime-szereplők portréival. A szülők vagy teljesen szabad utat engednek ilyenkor a hevenyészett dekorációnak vagy teljes a tiltás: márpedig a frissen festett falba tilos bármilyen szeget beverni. Egy biztos, eleinte érdemes szemet hunyni csemetéink ilyen igénye felett, jó esetben ugyanis szinte mindenki kinövi a „kényszeres” lakásszépítést.

Mozsár Eszter

Szeretetfal: kedves emlékek a falakon modern elrendezésben

Fotó: Shutterstock

Az engedékenyebb ősök annyit kérnek csupán, hogy szeg helyett a könnyebben eltávolítható gumiragasztót használják a fiatalok, ami nem hagy nyomot akkor sem, amikor változik esetleg a gyerkőc ízlése (magyarul más lesz a rajongás tárgya). Megoldás lehet még, ha a vékony lapokat fotókeretbe foglaljuk, így valamivel elegánsabb megoldás a poszterezés.

Makramé és kép együttese is jól mutat, látszik a színek harmóniája is
Fotó: Shutterstock

Akik már túl vannak a kamasz–szülő vitán, azok tényleg a festett, tapétázott falak mintájára, az enteriőr hangulatára fókuszálhatnak. Sok lakásban elsőre talán a családi fotók, az utazásokról hozott személyes tárgyi emlékek, vagy éppen a saját kezűleg készített alkotások kapnak helyet, ám érdemes a megszokottól eltérő hangulati elemekkel is próbálkozni. A lakásban akár kinevezhetünk egy részt szeretetfalnak, ahova a legkedvesebb fotók, emlékek kerülnek.

Nem kell ahhoz tehetősebbnek sem lennünk, hogy kedvenc műalkotásaink visszaköszönjenek, ugyanis jó minőségű reprodukciókat kaphatunk a boltokban. Ma már egyre többen használják a digitális eszközök adta lehetőségeket, így akár egy jól sikerült, saját fotózású naplemente, tengerpart, illetve közeli virágfelvétel díszítheti szobánkat. Visszatérve a gyerekek világára, a kedvenc moziplakátot is elhelyezhetjük ízlésesen.

Szeretetfal: kedves emlékek a falakon modern elrendezésben
Fotó: Shutterstock

A falak dekorálása során fő szempont mindenképp a harmónia: egy afrikai stílusú szobába például inkább a forró kontinensre jellemző, odaillő tájképeket vagy állatábrázolásokat válasszunk, vegyük figyelembe a bútorok, függönyök, szőnyegek színét, mintázatát. Nem mellékes a méret sem, egy aprócska, miniatűr olajfestmény nem érvényesül a legnagyobb helyiség csupasz falán. Szakemberek szerint ugyanúgy kerüljük a túlzsúfoltságot is, mivel így elveszünk a részletekben, s inkább giccses lesz a teleaggatott falunk. Egyre nagyobb teret hódít a több elemből álló képek sorozata, de kedvenc képeslapjainkból is összeállíthatunk egy kisebb méretű montázst. A sorozatok modern, rendezett hangulatot áraszthatnak. Vannak, akik arra esküsznek, ha minden egyes kép egy vonalban van, másoknak a kissé szabadabb, szellősebb elrendezés tetszik.

Ha több képet szeretnénk, akkor mindenképpen a kedvenceket tegyük szemmagasságba. A mindig kísérletezők úgy is feldobhatják egy helyiség hangulatát, ha néha kicserélik egymással a képeket, így nem válik egy idő után unalmassá a már megszokott dekoráció.

Lehet, hogy ritkább esetben a gombhoz varrjuk a kabátot, azaz előfordulhat, hogy először vásároljuk meg kedvenc fali díszünket, aztán annak hatására választjuk ki később a fal színét, s a többi lakásdíszt. Izgalmas lehet még a régiségek között kutakodni, amennyiben nyitottak vagyunk, a régebbi stílusokat visszahozni otthonunkba.

A makramé újragondolt modern változata
Fotó: Shutterstock

Természetesen nemcsak fotókkal, festményekkel, nyomatokkal, azaz a hagyományos képekkel dobhatjuk fel lakásunkat. Az utóbbi időben újra divatba jöttek például a makramé faliképek, díszek, amik több évtizede hódítottak. Az ügyesebbek azokat akár saját kezűleg is elkészíthetik. Emlékszem, édesanyáink előszeretettel gyártották a 70-es években a suba faliszőnyegeket. A textilekkel érdemes játszani, az egyik leghálásabb díszítőelem: a függönyök, párnák, szőnyegek és textil faliképek együttes hatása hamar elvarázsolhatja vendégeinket.

Ha igazán monumentális vagy feltűnő alkotást szeretnénk, akkor akár egy nagyobb felületet áldozhatunk arra, hogy közvetlenül a falra fessünk, festessünk. A maradandóbb alkotásokat falmatricákból ugyanúgy készíthetjük.

Akik a letisztultabb formákat kedvelik és kerülni szeretnék a színes képeket, azok akár tükröket is foglalhatnak vintage keretbe. Jó ötlet még a rattantálcák függőleges kompozíciója, a konyhába és étkezőbe pedig a fa használati eszközökből készített fali dekoráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!