Frissen Zalából

2021.10.28. 12:50

Halloween-ről Amerikából, zalai szemmel

A nagykanizsai Csere Erzsébet és a liszói Novák Nóra Amerikában élnek. Az október 31-én halloween, az ünnepkör megéléséről és impulzusaikról meséltek olvasóinknak.

Benedek Bálint

Fotó: Novák Nóra

A liszói származású Novák Nóra második hónapját tölti New York-ban. Legutóbb a Central Parkban sétált, s persze ha már ott járt egy kicsit piknikezett is. A város pedig a Halloween ünnephez közeledve ismét új arcát mutatja.

Fotó: Novák Nóra

- New York nemcsak egy város, sokkal több annál – áradozott Nóra. – Itt élni egyfajta életérzést jelent, amely elvarázsol. Ráadásul ebben a metropoliszban az álmok valóra válhatnak. Mintha egy teljesen más világba csöppentem volna, sokkal szabadabb és nyitott helye ez a bolygónknak. Mottóm: Az élet olyan, mint egy kártyajáték. A kiosztott lapok adottak, de ahogy játszod őket, az szabad akarat. Ezer arca van New York-nak, és pont ettől érdekes. Most épp csontvázak és olykor ijesztő figurák nézek vissza a házak mellől.

Fotó: Novák Nóra

Manapság a töklámpás készítését sokan az angolszász és amerikai ünnepekhez, a Hallowenhez kötik, de a tökfaragás Magyarországon is régi hagyomány. A tök kifaragását egyébként a brit szigetekről származtatják, ahol még tarlórépát, takarmányrépát vagy céklát használtak erre a célra. Brit és ír bevándorlók vitték el a hagyományt Észak Amerikába. Ott váltotta fel a tarlórépát a sütőtök, mivel az könnyebben faragható és szélesebb körben volt hozzáférhető.

A nagykanizsai származású Csere Erzsébet, az ÉletmódCsere program megálmodója jelenleg Amerikában él és tanul, a kreatív növényi étrend képviselője. Mottója: Az vagy, amit megeszel.

- Kedvenc évszakom az ősz, nagy sült tök rajongó és kísérletező vagyok a konyhában – mesélte. – Számos helyen rendeznek az ősz folyamán szeptember és október tájékán tökfesztiválokat, ahol lehetőség nyílik megismerni kevésbé ismert ételeket és meg lehet csodálni a szebbnél szebb töklámpásokat is.

Fotó: Csere Erzsébet

A közelmúltban látogatást tett Montauk-ban, ami népszerű turisztikai célpont, New York állam legnagyobb kereskedelmi és szabadidős halász flottájának ad otthont.

- A tököt sokan szinte csak sütve fogyasztják, de számos más módon is felhasználhatjuk – mondta. – Magja pörkölve kellemes ropogtatnivaló. Nyersen préselhetünk belőle sütőtöklevet, melyet kombinálható gyümölcsökkel. Otthon elkészíthető finomság lehet a töklekvár, vagy tökdzsem: citrommal, fahéjjal, szegfűszeggel főzve. Gazdag vitamin és ásványi anyag forrás, kiváló növényi fehérjeforrás, karotin és C vitamin tartalma felülmúlja a többi tökfajtát. Kalóriában szegény, könnyen emészthető. Az ősz két nagy favoritja a sütőtök és a mák. Kreatív szemléletemnek semmi szab határt, így ezt a két alapanyagot egy nagyon finom, vegán süteményben párosítottam.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!