Frissen Zalából

2021.09.11. 15:00

A műanyag ablak is igényel karbantartást

Aki ablakcserében gondolkodik, rengeteg lehetőség közül választhat, de leggyakrabban műanyag nyílászárót kérnek a megrendelők, már nem feltétlenül fehér színben.

Szabó Judit

 

Farkas Tibor egy fehér keretes ablakot mutat Fotó: Pezzetta Umberto

Farkas Tiborral, a 2016-ban alapított Gébárt-Bau Kft. ügyvezetőjével, az AblakPlusz fantázianéven működő zalaegerszegi vállalkozás egyik tulajdonosával váltottunk szót erről, s hogy milyen szempontok szerint válasszunk nyílászárót.

Az ügyvezető elöljáróban elmondta: elsősorban cserékkel foglalkoznak, kevesebb új építésű projektben vesznek részt, és nagyon sok megrendelésük van. A vevőnek elsőként arról kell döntenie, hogy fából vagy műanyagból legyen a keret. A fa nagyon szép, de jóval drágább a műanyagnál, és gyakoribb karbantartást igényel. Aki a fához ragaszkodik, nagyon jó minőségűt válasszon, tanácsolta a szakember. Legtöbben ugyanakkor műanyagot szeretnének.

– A megrendelők között vannak, akik jó állapotú műanyag ablakot cseréltetnek ki másik műanyagra, például azért, mert megvettek egy házat, és más színű keretet szeretnének. Régebben szinte csak fehéreket szereltek be, most már divatosak a színesek. Míg pár éve a dió, az aranytölgy és a mahagóni volt nagyon keresett, most a szürke vezet a műanyag profiloknál. Elsősorban a minimalista házakhoz kérik, antracitárnyalatban. A cseréknél a korábbi kétrétegű helyett háromrétegű üveget építtetnek be, amely jobban hőszigetel. Az új építésű házaknál, lakásoknál már kötelező a háromrétegű üveg. A tokok szélesebbek lettek, ez is a jó hőszigetelést szolgálja – sorolta a tendenciákat Farkas Tibor, s hozzátette: dolgoznak olyan házaknál is, amelyeknél 30-40 éves ablakok vannak, sokszor kibontani sem kell őket, szinte csak kiemelni a helyükről.

Ablakrendelésnél mindig kérdezzünk rá, milyen merevítés van benne: legyen vastag, strapabíró. Ez az ajtónál is nagyon fontos: sarokmerevítések nélkül nem lesz tartós, deformálódik, idővel nem fog illeszkedni a tokhoz. Mégis előfordul, hogy a sarokmerevítéseket kispórolják belőle.

Az üvegek szinte minden gyártónál hasonló minőségűek, de ha nagyobb táblára van szükség, vastagot, 6 milliméterest használnak, és biztonsági üveget, amely nem törik, maximum megreped.

Az alapanyag-ellátás a cégnél folyamatos, nem tapasztaltak kiesést a Covid-járvány miatt. Magyar gyártóval dolgoznak, amely a fehér keretes ablakot két-három hét alatt megküldi, de a színeseknél többet kell várni, 6–12 hétre is kitolódhat a szállítási határidő.

Az ablakok, ajtók tartóssága nemcsak azon múlik, hogy milyen anyagból vannak és milyen szakszerű a beszerelésük, hanem azon is, mennyire gondos a gazda. A karbantartást nem szabad elmulasztani: az ablakkeretben lévő vasalatot, amely a nyitást és a zárást szabályozza, minimum évente kétszer-háromszor műszerolajjal át kell kenni vagy WD40-nel befújni. Ezzel a forgó-mozgó alkatrészek élettartamát meg tudjuk hosszabbítani. Az új generációs műanyag nyílászárók már UV-védettek, tartósak, de a műanyag tömítésüket érdemes néha cserélni – a profilok döntő többségénél erre megvan a lehetőség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!