Frissen Zalából

2021.08.09. 17:30

Rendhagyó szakácskönyv jelent meg hölgyeknek: segítséget nyújthat a változókorban

Rendhagyó és hiánypótló könyv jelent meg a közelmúltban a BOOOK Kiadó gondozásában a változókorban lévő nők részére. Szakemberek szerint táplálkozásunkkal nagyban befolyásolhatjuk életmódunkat, a megfelelő tápanyagok bevitelével egészségesebben élhetünk. A kiadvány étrendi ajánlása, 57 receptje és a rövid tudományos bevezetés segít eligazodni a sokszor tabunak tekintett témában.

Mozsár Eszter

Végvári Viktória a közös kiadvánnyal Fotó: Pezzetta Umberto

Szeretjük vagy sem, egyszer minden nő életében eljön az a pillanat, amikor szembe kell nézni a test utolsó hormonális változásával. Kényes téma még mindig Magyarországon, a nők nem beszélnek a róla, a férfiak nem vesznek róla tudomást: ez a természet rendje, nem kell vele foglalkozni. Pedig a menopau­za sok kellemetlen tünettel jár együtt, és olyan betegségek kialakulásának előszobája, ha elhanyagoljuk, amire nem is számítanánk.

Három dietetikus – Aradvári-Szabolcs Mariann, dr. Mák Erzsébet és a Zala Megyei Szent Rafael Kórház vezető dietetikusa, Végvári Viktória – közös munkájaként született meg a kiadvány. Az abban található ételek fogyasztásával nagymértékben enyhülnek a panaszok.

Végvári Viktória a közös kiadvánnyal Fotó: Pezzetta Umberto

– 1994-ben szereztem a diplomámat Pécsen, majd rövid kitérőt követően több évtizede dolgozom a megyei kórházban – kezdi a beszélgetést Viktória. – Az intézményen kívül gyakran találkozhatnak velem a páciensek az Egészségfejlesztési Irodában, lakossági fórumokon, előadásokon. Már évek óta adok tanácsot változókorban lévő ismerősöknek, barátoknak. Mariann régóta ösztökélt, hogy írjunk egy könyvet, mert nincs ilyen összefoglaló mű. A járvány alatt volt időnk ezzel foglalkozni, s örömünkre csatlakozott hozzánk a SOTE Táplálkozástudományi Tanszékének docense, Erzsébet is. Nagyon jól tudtunk együtt dolgozni. Erzsébet képviseli a tudományos hátteret, Mariann jórészt étrendtervezéssel foglalkozik, én pedig leginkább a téma gyakorlati oldalát látom.

Lencse bolognai módra, cukkinicsíkokkal Fotó: Patyi Szidónia

– Mi minden változik egy női testben a menopauza beköszöntével?

– Ez az állapot nem csak az ösztrogénről, a hormonok változásáról szól. Egy idő után ugyanis érintett lehet több szerv, a szív, a máj, az agy, valamint a csontok és a bőr. Nem véletlen az inzulinrezisztenciában, csontritkulásban, demenciában, magas vérnyomásban szenvedő nők arányának növekedése idősebb korban, ez összefügg ugyanis a változókorral. Természetesen életmódtól és genetikától függően ez mindenkinél más. Másrészt nem gondolnánk, de bizonyos hiányállapotok erősítik a menopauza tüneteit. A tudatos táplálkozás önmagában nem csodaszer, ám nagyon sokat segíthet. Érdekes, hogy a távol-keleti nőket kevésbé érinti a változókor, ugyanis az ő étrendjükben megtalálhatók azok az alapanyagok, amelyek nekünk, nyugati hölgyeknek is szükségesek lennének. Gondolok például a szójára és a lenmagra. Összességében más a kultúrájuk, étrendjük, életmódjuk. Nem gondolnánk, de nagyon fontos életünk párja, aki elfogad minket és a változással járó „hisztijeinket”. Fontos a család támogatása, ugyanis kissé megcsappanhat ilyenkor a hölgyek önbizalma. Jó volna, ha a társadalom is érzékenyebb, elfogadóbb lenne.

Tofukrém kiegészítő ízekkel Fotó: Patyi Szidónia

– Mi mindent befolyásol az, ha ezentúl odafigyelünk a táplálkozásra?

– Sokat segíthet a kellemetlen tünetek, például az álmatlanság, a hőhullám, a hajhullás, a vizesedés enyhítésében, visszaszorításában. Javítja a kedélyállapotot, ami a férjeknek sem mellékes, szerintem. A receptek összeállításában az volt a koncepció, hogy a hozzávalók könnyen beszerezhetőek legyenek, az ízvilág hasonlítson arra, amit megszoktunk. Emellett nagyon fontosak az ebben a ciklusban javasolt és amúgy hiányállapotot megszüntető zöldségek, rostok. Egyébként nem kell külön konyhán élni, a család szívesen vonódik be az újfajta kísérletezésbe. Kivételt esetleg néhány szójatermék jelent. A zöld zöldségek, a halak, az olajos magvak, bogyós gyümölcsök és citrusok mennyiségének növelését javasoljuk. Jó lenne bővíteni a hüvelyesek és a gabonafélék választékát. Aki ehet szóját, az fogyasszon belőle még többet. Amikor változtatunk az étrendünkön, akkor azért figyeljünk magunkra, hogy mit fogad be a szervezet.

– Könnyen összeállították a recepteket?

– Nagyon izgalmas volt a munkamenet. Igyekeztünk változatos recepteket összeállítani, amiből akár komplett ebéd vagy menü készíthető: levesek, főételek, desszertek, mártások, saláták. Volt szakmai segítségünk, Fejszák Tamás séffel főztünk, aki jó tanácsokkal látott el minket. Ha kellett, eszerint változtattunk a recepteken. Az ízléses ételfotókat Patyi Szidónia készítette.

Babburger Fotó: Patyi Szidónia

– Van kedvenc étele, vagy olyan alapanyag, amit eddig még ön sem kóstolt?

– A főzés közben láttuk mi is, hogy például a hüvelyesektől milyen változatossá válik az étrend. A levesen és főzeléken kívül például sütöttünk hamburgerbe való pogácsát, azaz babburgert. Az aszalt szilvás bableves is nagyon ínycsiklandó, a babtortáról nem is beszélve, ami számomra újdonság volt, de nagyon finom. A babot salátába, raguba, tésztába is rakhatjuk, tehát tényleg egyféle alapanyagból számtalan változat születik. Én édesszájú vagyok, másik nagy kedvencem a tofus keksz volt. Sokszor ódzkodunk a szójától és tofutól, pedig nem kell, nagyon könnyen ízesíthetők, variálhatók. Úgy gondolom, hogy ha megismerjük ezeket az alapanyagokat, akkor már tényleg csak a fantázia szab határt konyhaművészetünknek. És ne feledjük, mindezt az egészségünkért tesszük, mégis játékos, könnyed formában. Ha pedig valaki érzékeny bármelyik összetevőre, tudja helyettesíteni azokat, az érzékenységet egyébként mindenhol jelöltük. Például a kölesfelfújt szója- vagy kókusztejjel még finomabb szerintem, mint tehéntejjel. Arra biztatok tehát mindenkit, hogy merjen kísérletezni, s mindehhez talán ezzel a könyvvel megfelelő ihletet adtunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!