Frissen Zalából

2021.07.15. 06:50

Alsónemesapáti turisztikai kínálata tovább bővült – jönnek a lovas túrázók

A karáti tetőről, végtelen kilátás nyílik a Szévíz-patak völgyére, szinte lábunk alatt a falu, a fák lombjaiból kikandikáló házaival, fehéren világító templomával. Gabonatáblák sárgállanak a keskeny út mentén, a mezők szélét Pethőhenye felé hosszan elnyúló erdős dombok szegélyezik. A völgy nyugalmat áraszt, nem mozdul semmi, Pókaszepetk irányában kéklő párába vész a tekintet. Idilli világ!

Győrffy István

Alsónemesapáti látképe – A falu melletti mezőkön vezetett volna az autópálya

- Az alsónemesapáti melletti mezőkön épült volna fel az autópálya, ketté vágva ezt a gyönyörű völgyet – mondja Cziráki Laci, akivel Alsónemesapáti mesébe illő szőlőhegyein, völgyein barangolunk. Cziráki László építési vállalkozó régi ismerős, 2016-ban egy hideg, zúzmarás téli napon, ő mutatta meg először ezt a vidéket, amikor Alsónemesapáti először szerepelt a „Mert az ön faluja is rajta van a térképen!” turisztikai sorozatunkban. Most újra itt vagyunk, mert lényeges változás történt az útépítésben, megóvják a völgyet, s az autópálya is jól jön a falunak, hiszen a közelben lesz Zalaegerszeg csatlakozási csomópontja.

Alsónemesapáti látképe – A falu melletti mezőkön vezetett volna az autópálya

- Tudjuk, hogy fontos a városok jobb közlekedési elérhetősége, a közlekedésfejlesztés a mi településünk érdeke is, ugyanakkor az itt élők egészséges életkörülményeinek megóvásáért is mindent meg kell tennünk. Szakemberekből álló csapatunkkal olyan nyomvonalat ajánlottunk, amelyik közvetlenül nem teszi tönkre egyetlen település életlehetőségét sem.

Alsónemesapáti széle a Szévíz völgyében

Zalaegerszeg jobb elérése érdekében, a környező falvak területeihez viszonyítva így is Alsónemesapáti külterületéből vonták ki a mezőgazdasági művelésből a legnagyobb területet, 34 hektárt, hogy felépülhessen a város keleti csatlakozási csomópontja. Tiltakoztunk, érveltünk, a kiállásunk eredményes volt, elfogadták ésszerű ötleteinket, s egy völggyel odébb, nem lakott környezet mellett épül meg a pálya.

Megmenekült Alsónemesapáti azon vonzása, amiért új lakók költöznek a falunkba, a csend, a tiszta levegőjű egészséges környezet, s ezzel együtt, az itt lakóknak javul az autópálya elérhetősége is. Alsónemesapáti legnagyobb értéke az a természeti környezet, amelynek megismertetéséért az elmúlt években nagyon sokat tettünk. Ennek eredményeként alakult ki a Bodza tanya, s a környékünkön vezető tanösvények – ismertet meg az elmúlt évek küzdelmeivel Pereszteginé Cziráki Katalin polgármester.

Pereszteginé Cziráki Katalin polgármester: „kevés olyan kistelepülés akad, ahol annyi turisztikai fejlesztés történt, mint nálunk”

A turisztikai célokat szolgáló Bodza tanyán, a Kossuth utcai szabadidő parkban, minden együtt van a jó időtöltéshez. Játszótér, kemence, és egy takaros faház Bodza tanya felirattal. Épült egy kultúrpajta is szabadtéri színpaddal, s a közösségi kemence mellé egy közösségi konyha is készült. A környéken mindig is nagy hagyománya volt a gyógynövény gyűjtésnek, s ezt a hagyományt ébresztették újjá a Harangláb Kulturális és Faluszépítő Egyesülettel. A gyógynövény gyűjtéshez három bakancsos túraútvonalat is kialakítottak, a Csicskenye túraút közel három kilométeres, a Szeder útvonal öt kilométer hosszú, míg a Bodza ösvényen ennél is többet lehet gyalogolni.

- A tanösvények most már lóháton is bejárhatók lesznek. Gyűrűs és Zalaszentlászló lovardáival kötöttünk együttműködést, szakmai támogatást pedig a helyi Tóth Ferenctől kapunk, aki a Bodza tanya szomszédságában él. Tóth Ferenc 2017-ben költözött Alsónemesapátiba, imádja a lovakat, jelenleg is három lova van. Az ő ténykedése nem csak a szemlélődőknek élmény, de segít azoknak a helyieknek, vagy a szomszédos településekről érkezőknek is, akik szívesen jönnek hozzá a saját lovukkal lovagolni. Lovas túravezetőként, hozzáértően oktatja a lótartás ismérveit, s bemutatja a lóápolással kapcsolatos teendőket. A kultúrpajta mögé építettünk egy lóbeállót, ami még nincs kész teljesen, ahhoz, hogy fogadóképes legyen, Tót Feri javaslatát kértük. A pandémia idején ugyanis nem tudtuk késszé tenni a beállót, amint fogadóképes lesz, a lovas turistacsoportok Alsónemesapátit is érinteni tudják – ismerteti legújabb turisztikai fejlesztésüket Katalin.

Azt, hogy merre mennek majd a lovasok, Cziráki Lacival barangoljuk be. Új hegyen két utat is végig járunk, Laci ezek mentén olyan régi pincéket mutat meg, amelyek érdemesek lennének felújításra, de elhagyták őket. Néhány szőlőt bekerítettek a tulajdonosaik, s megpróbálják a szomszédos elvadult parcelláktól is megvédeni, kaszálják ezek széleit, de, hogy meddig bírják a küzdelmet, az a jövő titka. A fiatal Horváth Zsoltot és feleségét Elvirát a pincéjük előtt találjuk. A környéket itt is benőtte már az akác, s ellepte a dudva. Zsolt éppen a kaszálógépét igazítja, a pince környezetét teszi rendbe.

-Több évig dolgoztam Badacsonyban a vendéglátásban, borászatban, most itt próbálkozok. Három telkünk is van, sajnos a szőlőm környékét is kaszálnom kell, mert a szomszédjaim nem művelik a földjüket. Hogy mi hozott ide vissza? Itt voltam gyermek, látok benne fantáziát most is – mondja.

-Nekünk is három szőlőnk volt, most már csak egy van. Szeretem ezeket a szőlőhegyeket, ismerem minden pincéjét, kertjét. Az építőipari munkák után jó kiszabadulni a természetbe. Fogom a függőágyamat, s elindulok a kutyámmal valamelyik irányba. Ha elfáradok, kikötöm két fához a függőágyat és alszom egy jót – meséli Laci.

Cziráki László és Tóth Ferenc az Új hegyi pincénél

A faluba visszaérve megnézzük a templomot, amelyet a múlt rendszer végén, 1989-ben Magyarok Nagyasszonya tiszteletére szenteltek fel. Új templom ez, éppen ezért érdemes megcsodálni a belső terét is. A templomban olyan neves művészek munkáit találjuk, mint Németh János Kossuth-díjas keramikusét, aki a stációkat készítette, illetve Farkas Ferencét, aki templom védőszentjét márványból, a Krisztus szobrot hársáfából faragta ki. Az elmúlt éveken kívülről újították meg a templomot, amit kérésre bárki megnézhet, hiszen a kulcsa elkérhető. Felújították a régi harangtornyot is, a mellette álló óvoda és iskola épületén pedig most dolgoznak a mesteremberek. Ezek közelében egy felújított régi házat mutatnak kísérőim.

Magányos hegyi pince öreg körtefával a festői környezetben

-Ez az épület az 1920-as években készült, az önkormányzat megvásárolta és tájházat alakítunk ki benne. A húszas évek falusi világát elevenítjük meg a most alakuló kiállításon. Alsónemesapáti 2017-ben volt kilencven éves, s olyan falu, ahol nem sokáig áll üresen egy-egy megürült porta, főleg, amióta a csokot is igénybe lehet venni hamar gazdára lelnek. Január elsején 670-en voltunk. Gyakran halljuk a falunkba betévedőktől: „Miért nem jöttünk ide eddig?”. Sokáig keverték a falunkat Nemespátival, ami anno Felső és Középapáti összeépültével alakult ki, Alsónemesapáti viszont 1927 óta önálló település lett.

Aki szőlőt művel, annak nem csak a vadak ellen, de az elhagyott, elvadult parcellák miatt is védekezni kell

Próbáljuk megtalálni, mivel tudunk egyedülállót, különlegeset nyújtani a helyieknek és a turistáknak. Azt nyugodtan állíthatom, kevés olyan kistelepülés akad, ahol annyi turisztikai fejlesztés történt, mint nálunk, s ahol annyian látogatnák a rendezvényeket, mint itt. Keresnek bennünket, most is be van fűtve a kemence, mert az iparkamara idehozza a kisinas táborának résztvevőit. A Bodza tanya siker, többen tartanak ott családi rendezvényt, lakodalmat. A szép környezet adott ahhoz, hogy minél többen vigyék jó hírünket. Reméljük, az autópálya csomópont közelsége is hozzájárul ehhez. Közel vagyunk Zalaegerszeghez, s aki ide jön, vagy a Balaton felé igyekszik, megtapasztalhatja táji szépségünket, s ha bejön hozzánk, akkor az itt lakók egyedülálló vendégszeretetét is – véli Pereszteginé Cziráki Katalin.

Magányosan álló szebb napokat is megélt régi pince

Egy biztos, az Alsónemesapáti autópálya fel- illetve lehajtója, ahol már a régészeti feltárás zajlik, rákerül Magyarország legfontosabb útvonalai térképére!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!