Szponzorált tartalom

2021.05.20. 16:32

Milyen károkat okozhatnak a madarak? És mit tegyünk ellene?

Véget ért a cseresznyevirágzás, így hamarosan ehetjük a szép piros cseresznyét a fákról. Viszont a finom gyümölcsökre nem csak mi vadászunk, hanem a madarak is.

De mivel védekezhetünk a madarak ellen a madárhálón, a madárijesztőn és a kereplőn kívül? A hagyományos, és meghökkentő házi módszerek mellett mutatunk egy magyar fejlesztésű megoldást is.

Mit esznek a madarak?

Már a korai időszakban előszeretettel csipegetik a gyümölcsfák virágrügyeit, amivel nem kis fejfájást okoznak a gazdáknak.

A (korán termő) cseresznyét a

  • verebek
  • rigók
  • és a seregélyek veszélyeztetik a leginkább, így érdemes rájuk odafigyelni.
  • Nyár közepétől pedig a szőlőtermés kerül veszélybe, ami szintén rengeteg, különböző fajtájú és méretű madár étlapján szerepel.

    Amellett, hogy megdézsmálják és bele-bele csípnek minden szembe, a legnagyobb károkozást, szárnycsapkodásukkal, ide-oda reppenésükkel teszik. A termésre nézve ez azért veszélyes, mert 1-1 szem lecsipkedése után, 2-3 szemet levernek, így akár egyetlen madár is képes a fürtben nagy kárt okozni.

    Most pedig képzeljük el ezt egy több száz vagy ezer egyedből álló csapat érkezésekor!

    Mindezeket félretéve, a legfontosabb szabály, hogy semmiképp se a madarak kiírtása, hanem a távoltartásuk legyen a cél. Hiszen rengeteg kártékony rovartól szabadítanak meg minket, így kifejezetten hasznosak a kert körül.

    Ráadásul temérdek védett madárfaj is tiszteletét teszi ezekben az időszakokban az ültetvényeknél, ezért rájuk fokozottan vigyázzunk!

    Kép forrása: pixabay.com

    Hogyan védekezzünk a madarak ellen?

    Madárhálóval

    Madárháló alkalmazásával letakarhatunk egy-egy fát, vagy akár egy egész sor szőlőt, meggátolva ezzel, hogy égi vándoraink megdézsmálják a termést. Talán ez a leghatásosabb módszer a távoltartásukra, viszont elég költséges megoldás, ráadásul a nagyobb területek behálózása nem kevés erőforrást és munkaórát igényel.

    Kép forrása: unsplash.com

    Madárijesztővel

    Rendszerint emberre emlékeztető formájukkal próbálják elriasztani a madarakat, ám ez csak ideig-óráig működik, hiszen gyorsan megtanulják, hogy nincs mitől tartaniuk. Sőt, sokszor meg is pihennek rajtuk, ha elfáradnak a röpködésben.

    A madárriasztók piacán egy új technika kezdte felütni a fejét, ha úgy tetszik, egyfajta “modern madárijesztőnek” is becézhetjük.

    Ez a találmány úgy működik, mint a reklám célokra használt felfújható lufiemberek. Tehát egy levegőt fújó kompresszor segítségével felfújhatjuk a bábut, mozgást imitálhatunk, amitől a madarak megriadnak és elhagyják a területet.

    Leginkább a vetéseken bizonyul hatékonynak, hiszen a szőlő- és fasorok elrejtik a bábut, ezért sajnos nem mindig kerül a madarak szeme elé.

    Kép forrása: pixabay.com

    Műmadárral

    A forgófejű bagolytól egészen a vadászatot imitáló sólyomig válogathatunk a műmadarak közül, melyek általában műanyagból készülnek.

    Hogy a madarak ne jöjjenek rá a turpisságra, célszerű rendszeres időközönként változtatni a kihelyezések helyszínét és többféle ragadozó formájú műmadarat beszerezni.

    Predátor-szemmel

    A predátor-szem madárriasztó tulajdonképpen egy felfújható, szél hatására mozgó lufi, holografikus szemekkel,.

    A holografikus szemek hatására a lufi azt az érzetet kelti, hogy figyelik, ezért menekülésre kényszerül. A léggömbök színének kombinációi is zavaró hatást keltenek számukra, így még hatásosabb a riasztás. Általában kisebb területeken alkalmazzák sikeresen. Anyaga időjárásálló, így nem kell félnünk, hogy egy esetleges zivatar kárt tesz benne. (Hacsak nem éri villámcsapás szegényt).

    Kép forrása: pexels.com

    Különböző házi praktikákkal

    CD-k DVD-k korszaka ugyan hanyatlóban van, de szerencsére akad más felhasználási területe ha nem akarjuk, hogy a szemetesben landoljanak.

    A fák lombkoronái fölött rögzítve ugyanis fényvisszaverőként működnek. Ahogy a napfény megcsillan ezeken a lemezeken az éles fényhatás megriasztja a madarakat. Erre a célra használhatunk egyébként bármilyen fényvisszaverő szalagot is.

    A fényhatás mellett alkalmazhatunk hanghatásokat is az elriasztásukra. A régi időkben csujjogatással és kereplővel próbálták távol tartani a madarakat, sőt ostort is használtak erre a célra. A hirtelen hanghatás következtében a madarak megriadnak és odébb állnak. (legalábbis ideig-óráig).

    A házi praktikák hatékonysága vitatható, de azért érdemes megpróbálkoznunk velük, mielőtt nagyobb beruházásba kezdenénk, főleg ha csak pár gyümölcsfát szeretnénk megvédeni.

    Napelemes akusztikus madárriasztóval

    Tulajdonképpen a napelemmel működő madárriasztó is egy modern kereplő, hiszen hang-effektekkel zavarja el a madarakat.

    Viszont pozitívum, nem kell személyesen ott lennünk, továbbá nem igényel állandó felügyeletet és sokkal eredményesebben riasztja el őket.

    Akusztikus madáriasztókból magyar gyártók is kínálnak készülékeket, ilyen például a Doxmand Hungary Kft. is.

    Hogyan működik az elektromos madárriasztó?

    A Doxmand madárriasztók olyan vijjogásszerű hangot adnak ki, melynek hatására a seregélyek és más, kártékony madarak veszélyben érzik magukat, ezért meg sem próbálnak leszállni a védett területre.

    A riasztások véletlenszerűen történnek, más-más hangokat generálva, hogy a madarak ne tudják kiismerni a készülék működését.

    Az energiaellátásról a beépített napelem gondoskodik, ezáltal felügyelet és manuális töltés nélkül üzemelhet a készülék, nem szükséges cserélgetni az akkumulátort. A polikristályos napelemnek köszönhetően a berendezés képes felvenni energiát a szórt fényből is, így akár borús időben is elegendő energiát szolgáltat a vezérlő áramkörnek.

    A riasztó csak nappal ad ki hangot, éjszaka automatikusan kikapcsolja magát.

    A gyártó rögtön két típust is kínál, melyek közül az SR2- készülékkel 2 hektárnyi, míg az SR4 típusú készülékkel akár 4 hektárnyi területet védhetünk.

    A legtöbb madárfaj az 1-5 kHz közötti akusztikus rezgést hallja a legjobban ezért a készülékeket erre az érzékeny frekvenciára programozták.

    A hétköznapi beszélgetés hangereje kb. 60 dB-en zajlik, míg a madárriasztó készülékek 130 dB-es hangerővel dolgoznak.

    Ez nagyjából egy sugárhajtású repülőgép zajszintjének felel meg, ami már megegyezik a fül fájdalomküszöbével. Ezért ha a készülékeket lakott területen akarnánk bevetni, érdemesebb inkább a feljebb említett módszerek valamelyikét választani.

    Milyen madár ellen nyújt védelmet?

    Használhatjuk seregélyek, rigók, galambok és más, kisebb madarak távoltartására, lakott területtől távol eső gyümölcsösben, szántóföldön és szőlőben egyaránt.

    A hathatós eredmény érdekében a Doxmand munkatársai kifejezetten ajánlják a fent említett technikák kombinálását, így akár drasztikusan csökkenthetjük a termést ért károkat.

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!